Dostupni linkovi

Na Kosovu 14 preminulih od COVID-19, najviše od početka godine


Priština

Na Kosovu je u poslednja 24 časa registrovano 14 smrtnih slučajeva od posledica COVID-19, dok je pozitivno na korona virus rezultiralo 289 osoba od 1.468 testiranih uzorka, saopšteno je u petak iz Nacionalnog instituta za javno zdravlje.

"Danas smo registrovali 14 smrtnih slučajeva, što je najveći broj umrlih od početka godine. Lekari u bolnicama, sa svim svojim profesionalnim i ljudskim resursima, se bore protiv ovog podmuklog virusa. Broj pozitivnih slučajeva i dalje je visok i zabrinjavjući kao direktna posledica zanemarivanja mera", navodi se u saopštenju.

U dnevnom izveštaju se navodi da je izlečeno još 303 pacijenata pa je trenutan broj aktivnih slučajeva 5.383.

Od početka epidemije na Kosovu ukupno je zabeleženo 57.317 slučajeva korona virusa uz 1.447 smrtnih slučajeva.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova ponovio je apel građanima da poštuju propisane antikovid mere, da nose maske, održavaju higijenu i fizičku distancu.

"Konkretno, pozivamo na sprovođenje preporuka i poštovanje restriktivnih mera koje se odnose na ograničenje javnih okupljanja", navodi se u saopštenju.

Pored ostalog, na Kosovu je zabranjeno okupljanje više od 30 ljudi u zatvorenim prostorijama dok je na javnim mestima dozvoljeno okupljanje do 50 lica.

Građanima koji žive u opštinama koje se nalaze u crvenoj zoni kretanje je dozvoljeno od pet sati ujutru do 21:30 naveče. Takođe, u opštinama koje se nalaze u crvenoj zoni ugostiteljski objekti mogu da rade od pet sati ujutru do devet sati naveče. Građanim koje žive na teritoriji opština koje se nalaze u žutoj i zelenoj zoni, kretanje nije ograničeno, a ugostiteljski objekti mogu da rade do 22:00 časa.

XS
SM
MD
LG