Dostupni linkovi

Hapšenja u BiH zbog prometa oružja i eksploziva


Postupajući po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, policijski djelatnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA), tokom nastavka jučerašnje akcije lišili su slobode još dvojicu osumnjičenih za nedozvoljeni promet oružja i eksploziva.

Nakon ispitivanja osumnjičenih, postupajući tužitelj će, kako navode iz Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), uputiti prema Sudu BiH prijedlog za određivanje mjere pritvora za četvoricu osumnjičenih.

Prilikom izvršenih pretresa, pronađena je i zaplijenjena određena količina oružja, eksploziva i minsko-eksplozivnih sredstava.

Pripadnici SIPA-e su po nalogu Tužilaštva BiH akciju pokrenuli 21. januara, kada su uhapsili tri osobe i izvršili pretrese više lokacija na području Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog i Kantona Sarajevo.

„Prema prikupljenim dokazima, osumnjičene osobe koje su se ranije dovodile u vezu sa radikaliziranim osobama, pribavile su određenu količinu oružja i eksploziva, čija nabava i držanje građanima uopće nije dozvoljena, sa namjerom da sredstva prokrijumčare u zemlje Europske unije, gdje bi bila korištena za izvršenje kriminogenih aktivnosti“, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Mjeru pritvora Tužilaštvo predlaže zbog opasnosti od bjekstva osumnjičenih, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogli ometati istragu, prikrivati dokaze, vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i da bi mogli ponovo počiniti kazneno djelo ili završiti započeto.

Dalje aktivnosti provodit će se po nalogu tužitelja iz Odsjeka za terorizam, koji vodi i koordinira akciju.

XS
SM
MD
LG