Dostupni linkovi

MUP: Dokazi o prisluškivanju Vučića i članova njegove porodice dostavljeni tužilaštvu


Predsednik Srbije Akelsandar Vučić
Predsednik Srbije Akelsandar Vučić

Po nalogu Tužilaštva za organizovani kriminal, Radna grupa Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Srbije, koja je obrazovana rešenjem ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, do sada je saslušala veliki broj lica i prikupila dokaze koji ukazuju da su predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i članovi njegove porodice nelegalno prisluškivani, saopštio je MUP Srbije.

MUP navodi da su u skladu sa članom 27, stavom 2 Zakona o organizaciji i nadležnosti državnih organa u suzbijanju organizovanog kriminala, terorizma i korupcije, obaveštenja primljena od lica za koja se osnovano sumnja da su povezana sa slučajem prisluškivanja predsednika Vučića i članova njegove porodice dostavljena na dalju nadležnosti Tužilaštvu za organizovani kriminal.

Kako piše u saopštenju MUP-a, ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je da je o dosadašnjim rezultatima predistražnog postupka detaljno upoznao predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 31. decembra na TV Pink izjavio da su ga prisluškivale domaće sužbe, a da će nadležni organi utvrditi da li su bile povezane sa strancima.

„Mislim da znam ko stoji iza toga, ali ne bih da izlazim s tim u javnost", rekao je Vučić poručujući da se time bave nadležni organi.

Dodao je i da je prisluškivanje predsednika države direktan pokušaj državnog udara.

Tvrdnja o prisluškivanju Aleksandra Vučića nije nova. U avgustu 2019. godine sam Vučić je rekao da je bio predmet praćenja i nadgledanja tajnih srpskih službi u poslednjih 25 godina.

Kasnije je tvrdio da je oznaku tajnosti skinuo u skladu sa zakonom.

U novembru 2014. godine zastupnik direktora Vojno bezbednosne agencije (VBA), brigadni general Petar Cvetković, rekao je da je u beogradskom hotelu Kraun plaza, u prostoriji u kojoj je premijer Aleksandar Vučić trebalo da održi sastanak, pronađena neprijavljena kamera koja je snimala i zvuk.

U julu 2019. godine tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović je, prilikom isporučivanja helikoptera kompanije Erbas, izjavio da je Vučić u kontinuitetu bio prisluškivan od 1995, zatim ponovo od 2000. do 2003, i ponovo od 2007. do 2012. godine, kroz mete koje su određene licima sa kojima je komunicirao.

Tada je reagovao i bivši predsednik Srbije i lider opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadiće, koji je tražio od tužilaštva da utvrdi ko je nezakonito prisluškivan.

XS
SM
MD
LG