Dostupni linkovi

Sukob demonstranata s policijom u Tunisu


Demonstranti stoje usred dima dok blokiraju ulicu tokom sukoba sa snagama sigurnosti, Tunis 17. januara 2021.
Demonstranti stoje usred dima dok blokiraju ulicu tokom sukoba sa snagama sigurnosti, Tunis 17. januara 2021.

Mladi u Tunisu sukobili su se, u noći sa utorka na srijedu s policijom, tokom protesta zbog ekonomskih teškoća, uprkos naporima predsjednika i premijera te države da smire tenzije, javlja Associated Press (AP).

"Čuje se vaš glas, a vaša ljutnja je legitimna, a moja je uloga i uloga vlade je da radim na ostvarenju vaših zahtjeva i da ostvarim san o Tunisu", apelovao je premijer Hichem Mechichi na demonstrante, objavila je nacionalna televizija u utorak 19. januara navečer, prenosi AP.

Nekoliko sati kasnije, desetine ljudi, koji su bacali projektile i napravili barikade suočili su se s policijom koja je odgovorila suzavacem u predgrađu Tunisa u Ariani.

Nemiri su zabilježeni i u drugim gradovima, petu noć protesta zbog kojih je Tunis rasporedio vojsku kako bi pokušao održati red.

Trećina mladih ljudi ove sjevernoafričke države je nezaposlena, navodi AP. Dugotrajna ekonomska kriza u Tunisu, pogoršana pandemijom korona virusa, potakla je bijes. Protesti su posebno potresli siromašne gradove u unutrašnjosti zemlje, ali su stigli i do većih gradova na obali.

"Znam da je ekonomska i socijalna situacija kriza koju je produbio COVID-19 i neophodne mjere koje smo poduzeli da bismo očuvali zdravlje Tunižana, te da su oni (mjere zaključavanja) ograničili neke lične slobode, poput slobode kretanja," rekao je premijer.

Osudio je pljačku i nasilje od strane demonstranata, koji su ponekad bili meta policije.

"Pravim razliku između mirnih protesta i djela pljačke i sabotaže", rekao je, dodajući da iako post-revolucionarni ustav Tunisa garantuje pravo na protest, njegova uloga je održavanje mira.

XS
SM
MD
LG