Dostupni linkovi

12 članova Nacionalne garde sklonjeno sa osiguranja Bidenove inauguracije


Dvanaest pripadnika Nacionalne garde uklonjeno je sa dužnosti pomaganja u osiguranju inauguracije novoizabranog predsjednika Joe Bidena, nakon provjere koja je uključivala provjeru potenijalnih veza sa desničarskim ekstremizmom, saopštili su dužnonici Pentagona.

Glasnogovornik Pentagona rekao je da je provjera išla i dalje od veza sa desničarskim grupama. Jedan pripadnik Garde uklonjen je sa dužnosti nakon uznemirujućih SMS poruka, dok je drugi prijavljen SOS telefonu, rekao je general Daniel Hokanson.

Nakon nereda u zgradi Kongresa 6. januara kada su nasilne pristalice američkog predsjednika Donalda Trumpa upale u zgradu, Nacionalna garda je raspoređena u zgradu kao i na ulice Washingtona.

Uoči same inauguracije Federalni biro za istrage provjerava 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji treba da osiguravaju sutrašnju ceremoniju zakletve novog predsjednika Joe Bidena.

Washington se nalazi a rubu nakon smrtonosnih nereda u Capitolu koji su potaknuli vanredne sigurnosne mjere uoči Bidenove inauguracije.

Pojačane mjere sigurnosti uoči inauguracije Bidena i opoziva Trumpa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:46 0:00

XS
SM
MD
LG