Dostupni linkovi

Ambasada SAD u BiH pozdravila inicijativu promjene naziva ulica po ratnim zločincima i fašistima


Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini pozdravila je usvajanje inicijative u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH kojom se od opština i gradova u BiH traži da promijene nacističke i fašističke nazive ulica, škola, ustanova i drugih javnih površina.

"Pozdravljamo usvajanje inicijative da se u BiH konačno promijene nazivi ulica po ratnim zločincima i fašistima kao važan korak pomirenju i uzajamnom poštovanju. Opštinske vlasti trebale bi to uraditi bez odlaganja kako bi unaprijedile put BiH prema Evropskoj uniji (EU)", naveli su iz SAD ambasade na Twitteru.

Inicijativu o izmjenama naziva ulica i ustanova, usvojenu u Parlamentu BiH 11. januara ove godine, predložio je krajem novembra 2020. poslanik Naše stranke, Damir Arnaut.

Kako je ranije izjavio za RSE ta inicijativa se odnosi „ na cijelu teritoriju BiH, jer je na sramotu cijele države, svih njenih građana, te pogotovo, lokalnih zajednica da takvi nazivi uopšte postoje".

O problematičnim nazivima ulica i ustanova u BiH govorilo se i u Evropskom parlamentu čija je zastupnica Dominque Bild u septembru 2020. zatražila očitovanje od evropskog komesara za proširenje Olivera Varhelyija šta će uraditi kako bi se uklonili nazivi ulica po kontroverznim ličnostima iz Drugog svjetskog rata.

U odgovoru, Varhelyi je naveo kako je Evropska komisija "svjesna da nekoliko ulica nosi naziv po kontroverznim osobama koje se povezuju sa Drugim svjetskim ratom, ali i osuđenima za zločine počinjene od 1992-1995. godine".

Ulicama koje nose imena fašista
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:11 0:00

XS
SM
MD
LG