Dostupni linkovi

Merkel traži produženje mera protiv korone do 15. februara


Angela Merkel je, prema pisanju medija, spremna da produži restriktivne mere u Nemačkoj zbog novog soja virusa koji se brže širi
Angela Merkel je, prema pisanju medija, spremna da produži restriktivne mere u Nemačkoj zbog novog soja virusa koji se brže širi

Nemačka kancelarka Angela Merkel u utorak, 19. januara sa regionalnim liderima razgovara o produženju restriktivnih mera za većinu škola i malih radnji do sredine februara, kao deo paketa mera za suzbijanje korona virusa, navodi agencija Rojters.

Poslednjih dana smanjuju se nove infekcije i pritisak na jedinice intenzivne nege je malo ublažen, ali virolozi su zabrinuti zbog mogućeg širenja zaraznijih varijanti virusa.

„Verovatno ćemo se dogovoriti o produženju restriktivnih mera za dve nedelje“, objavio je Rojters izjavu neimenovanog izvora bliskog razgovorima.

Postojeće mere traju do 31. januara.

U nacrtu rezolucije Savezne vlade je navedeno da su građani obavezni da nose maske u javnom prevozu i u prodavnicama i da pomoć preduzećima treba poboljšati zbog produženja restriktivnih mera, navodi Rojters.

"Broj infekcija opada već nekoliko nedelja ili stagnira i to je dobro. Sada smo suočeni sa vrlo agresivnom mutacijom na koju moramo da odgovorimo", rekao je gradonačelnik Berlina Michael Mueller za nemačku televiziju.

Lideri će razgovarati o policijskom satu, koji već postoji u nekim pokrajinama, ali nije verovatno da će biti svuda uvedeni, rekao je on.

Broj potvrđenih slučajeva korona virusa porastao je za 11.369 na 2,05 miliona, pokazali su podaci instituta "Robert Koch" za utorak, 19. januar. Broj preminulih je porastao za 989 na 47.622.

XS
SM
MD
LG