Dostupni linkovi

Ambasadori SAD i Britanije vlastima BiH: Vrijeme je za akciju i reforme


Ambasadori Nelson i Field
Ambasadori Nelson i Field

U zajedničkom blogu Matta Fielda, britanskog ambasadora u Bosni i Hercegovini, i Erica Nelsona, ambasadora Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, navodi se kako je 2021. godina za akciju i predani rad na davno preuzetim reformama u BiH.

Ocjenjujući kako je 2020. godina zbog pandemije bila izazovna i za BiH u svim segmentima, ambasadori poručuju da s pažnjom prate smanjenje broja oboljelih od COVID-a, ali i pozivaju vlasti u BiH da i dalje sarađuju kako bi obezbijedili zdravstvenu skrb, obrazovanje, hitnu pomoć i efikasan proces vakcinacije stanovnicima.

Ekonomija i pandemija: Kako pomoći poduzetnicima

Osim toga, budući da je ekonomija BiH pretrpjela značajne posljedice, ambasadori savjetuju da period krize, treba iskoristiti i razmisliti kako što bolje podržati kompanije i poduzetnike, putem smanjenja birokratskih procesa i digitalizacijom usluga, depolitizacijom javnih preduzeća i transparentnijom potrošnjom u institucijama vlasti.

‘’MMF nudi značajnu podršku BiH, ali smatramo da je apsolutno pravedno – i da većina građana to razumije – da ovaj novac treba biti uslovljen upravo ovim reformama. Predugo se čeka na poduzimanje koraka za pridruženje Svjetskoj trgovinskoj organizaciji što bi omogućilo prijeko potreban poticaj za biznise’’, navodi se u blogu.

Ambasadori Field i Nelson ocjenjuju da su u protekloj godini imali priliku kroz programe BOLD Američke ambasade i Mladih savjetnika Britanske ambasade, upoznati pametne mlade ljude u BiH koji su spremni spremni da se aktivno uključe u izgradnju boljeg bh. društva, ali bez tereta korupcije i disfunkcionalnosti koja mnoge od njih tjera na odlazak.

Navode da su spremni pružiti podršku usmjeriti bh. organizacijama, lokalnim grupama i pojedincima koji se zaista trude da naprave razliku.

Pravosuđe i kao dokaz reformi istrage, presude i kazne

Oni podsjećaju da je na samom vrhu liste prioriteta građana vladavina prava u BiH i napredak u tom području, te navode da je međunarodna zajednica jasno postavila prioritete kao što su amandmani na Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, poboljšanje procesa javnih nabavki i značajni koraci protiv sukoba interesa, te izražavaju nadu da će se u ovoj godini načiniti značajniji pomak.

‘’Znamo da postoje pojedinci u pravosuđu koji žele napraviti razliku i njima je potrebna naša podrška. Ali, konačni dokaz toga će biti odgovarajuće istrage, krivična gonjenja, presude i zatvorske kazne’’, navodi se u blogu ambasadora.

Reforme na NATO putu

‘’Ove teške reforme postanu lakše kada pozovete trideset NATO saveznika da pomognu. Reformski proces koji je počeo 2019. godine, prilika je za BiH da odredi svoje reformske prioritete i predvidi način na koji Savez može pomoći u njihovom ispunjenju", naveli su ambasadori.

Ove reforme, precizirali su, "obuhvataju sve, od modernizacije odbrane do boljeg upravljanja i vladavine prava, a komplementarne su sa putem BiH ka EU".

"NATO saveznici će nastaviti podržavati reformske prioritete BiH u skladu sa procesom Reformskog programa koji vodi BiH’’, navodi se.

Popraviti izborni sistem

Ambasadori smatraju da u ovoj godini treba uložiti napor i da se poboljša izborni sistem u BiH, podsjećajući da se još uvijek čeka na potpunu implementaciju rezultata izbora iz 2018. godine!

‘’OSCE i Evropski sud za ljudska prava su jasno naveli šta još treba promijeniti. Mišljenje EU potvrđuje da se sve to mora uraditi. Tijelo Parlamentarne skupštine odgovorno za ovaj posao se treba sastati i raditi na ovom ključnom zadatku, tako da se glasači u BiH ne nađu u istoj poziciji 2022. godine’’, navode ambasadori.

Pravično podijeliti odgovornost za migrante

U zajedničkom blogu osvrnuli su se i na migrantsku krizu u BiH te pozvali bh. vlasti da koordinirati svoj odgovor na migrantsku krizu.

‘’Ove godine brojke su značajno manje, ali izgleda da se problem povećava. Kratkoročno, u interesu je svih bh. građana da se migranti koji su trenutno u ovoj zemlji smjeste sigurno i humano, i da nisu na ulicama. Bh. vlasti trebaju koordinirati svoj odgovor na migrantsku krizu, i pravično podijeliti odgovornost širom zemlje.’’

Na kraju zaključuju da mnogo toga treba uraditi u 2021. godini.

‘’Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo, kao i mnogi drugi prijatelji BiH su tu da pomognu. Ono što nam treba su partneri koji imaju volju i nadamo se da ćemo naći još više takvih partnera u 2021. godini’, zaključuju ambasadori u zajedničkom blogu.

XS
SM
MD
LG