Dostupni linkovi

Osnovana međunarodna naučna komisija za vakcinu 'Sputnjik Ve'


Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je vakcinu "Sputnjik Ve" 11. avgusta.
Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je vakcinu "Sputnjik Ve" 11. avgusta.

Ruski fond za direktna ulaganja (RDIF) i ruski Nacionalni istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja" saopštili su da je osnovana savjetodavna naučna komisija za vakcinu protiv kovida 19 "Sputnjik Ve".

U saopštenju RDIF-a navodi se da su Fond i "Gamaleja" obavijestili javnost da je formirana Međunarodna naučna savjetodavna komisija za vakcinu "Sputnjik Ve", prvu registrovanu vakcinu protiv virusa korona.

Zvaničnici Srbije vakcinisani ruskom vakcinom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00


Komisija je sastavljena od 16 naučnika iz Argentine, Hrvatske, Francuske, NJemačke, Indije, Rusije, Švedske, Velike Britanije i SAD.

"RDIF i centar 'Gamaleja' pokrenuli su osnivanje Međunarodne naučne savjetodavne komisije, kao i međunarodne platforme gdje proizvođači vakcine mogu da razmijene informacije, mišljenje i iskustvo sa vodećim stranim kolegama", izjavio je direktor Fonda Kiril Dmitrijev.

Ministarstvo zdravlja Rusije registrovalo je vakcinu "Sputnjik Ve" 11. avgusta i to je prva registrovana vakcina protiv Kovida-19 u svijetu.

Međutim, naučnici iz Rusije i inostranstva izrazili su sumnju, dovodeći u pitanje odluku o registraciji vakcine prije nego što su završena ispitivanja faze tri.

SZO je prošle sedmice pozvala Rusiju da se pridržava utvrđenih smjernica i prođe "kroz sve faze" neophodne za razvoj sigurne vakcine.

XS
SM
MD
LG