Dostupni linkovi

Zaev: Severna Makedonija od Srbije dobija 8.000 Fajzer vakcina


Vials of the Pfizer-BioNTech Covid-19 vaccine are pictured in an ultra low temperature freezer at the hospital in Le Mans, as part of the coronavirus disease (COVID-19) vaccination campaign in France, January 14, 2021.

Severna Makedonija od Srbije dobija 8.000 Fajzer vakcina, objavio je danas premijer Zoran Zaev.

On je na Fejsbuku napisao da je razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem koji je prihvatio da pomogne Severnoj Makedoniji i dodao da će detalji biti utvrđeni u toku dana.

"Imamo lepu, srećnu vest. Dobijamo od Srbije 8.000 Fajzer vakcina. Predsednik Vučić mi je danas potvrdio da će nam Srbija pomoći sa vakcinama iz svoje nabavke, koje ćemo platiti po nabavnoj ceni", rekao je premijer Severne Makedonije.

Kako je istakao, to je "čin solidarnosti našeg suseda i učvršćivanje našeg prijateljstva".

"U toku su pregovori oko tehničkih procesa dostave vakcina, a prvim dozama će biti vakcinisani zdravstveni radnici, hronično bolesni, i druge rizične kategorije", napisao je Zaev.

Prethodno je novinarima rekao da može da potvrdi srećnu vest da će Srbija Severnoj Makedoniji poslati najmanje 8.000 vakcina i da je Vučić ponudio da vakcine budu besplatne, ali da je on insistirao da se plate.

"Radi se o oko 8.000 vakcina Fajzer, a za druge treba da se potvrdi preko dogovora koje imamo da li je moguće da nam daju. Mnogo sam u ime makedonskog naroda zahvalan Srbiji i srpskom narodu za ovaj čin prijateljstva", rekao je Zaev.

U Severnoj Makedoniji do 18. januara 2021. ukupno je registrovano 88.938 slučajeva zaraze korona virusom. Preminulo je 2.702 ljudi.

XS
SM
MD
LG