Dostupni linkovi

Epidemija u Sloveniji se smiruje


Detalj sa testiranja na Covid-19 u Ljubljani, decembar 2020

U Sloveniji su u zadnja 24 sata uz smanjen opseg testiranja potvrđene samo 293 nove zaraze korona virusom, gotovo dvostruko manje nego dan ranije, što po ocjenama epidemiologa govori da se epidemija ipak smiruje, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

S 1769 PCR i antigenskih brzih testiranja potvrđeno je 293 novih infekcija, pri čemu je udio pozitivnih nalaza kod PCR testova iznosio 19,2 posto, a kod brzih antigenskih testova 6,3 posto, objavio je nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Prema podacima NIJZ-a prvi put nakon dugo vremena postotak pozitivnih testova manji je od 20 posto.

I stanje u bolnicama stabilno je te više nema velikog rasta opterećenosti kapaciteta, ali je i dalje relativno visok udio preminulih među zaraženima.

Prema preliminarnim podacima ministarstva zdravstva, epidemija je u jednom danu odnijela još 40 života čime ukupan broj preminulih od Covida-19 iznosi 3.180.

Hospitalizirano je 1.220 covid pacijenata, od čega ih je 191 na intenzivnim odjelima, a aktivnih slučajeva zaraze je 23.473.

To znači da je Slovenija epidemiološki vrlo blizu situacije da se prosječni broj hospitaliziranih smanji na 1.200, a prosječni broj dnevnih zaraza padne na 1.350, što je prema vladinom epidemiološkom "semaforu" glavni uvjet za moguće popuštanje, odnosno ukidanje nekih protuepidemijskih mjera.

XS
SM
MD
LG