Dostupni linkovi

Palestinski predsjednik raspisao parlamentarne i predsjedničke izbore


Mahmoud Abbas, Ramallah (7. maj 2020.)
Mahmoud Abbas, Ramallah (7. maj 2020.)

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas raspisao je 15. januara parlamentarne izbore za 22. maj, prve od 2006. godine kada je islamski ekstremistički Hamas odnio glatku pobjedu nad Abbasovim umjerenijim Fatahom.

On je takoše raspisao predsjedničke izbore za 31. juli, prve od 2005, kada je izabran na četiri godine.

Izbori će predstavljati veliki rizik za Fatah, ali i za Hamas, koji je pozdravio odluku o raspisivanju, ocjenjuje AP.

I Fatah i Hamas su se suočili sa protestima u proteklim godinama jer nisu bili u stanju da se pomire i da osiguraju osnovne potrebe na teritorijama kojim vladaju, niti da napreduju u ostvarenjima aspiracija za državnost.

Obje organizacije javno pozivaju na izbore više od jedne decenije, ali nikada nisu mogle prevazići nesporazume i dogovore o načinu glasanja.

Uprkos raspisivanju izbora ostalo je neizvjesno da li će zaista biti održani.

Izbori bi takođe mogli iskomplikovati planove novoizabranog predsjednika SAD-a Joea Bidena da obnovi pomoć Palestincima i oživi mirovni proces s Izraelom.

Izborna pobjeda Hamasa 2006, organizacije koju Izrael i zapadne zemlje smatraju terorističkom, dovela je do jakog međunarodnog pritiska na Abbasovu Palestinsku upravu.

Sukobi Fataha i Hamasa trajali su više od jedne godine i završni su 2007, kada su hamasovci silom preuzeli kontrolu nad Pojasom Gaze koji još kontrolišu uprkos parališućoj blokadi Izraela i Egipta.

Palestinska uprava je na drugoj palestinskoj teritoriji Zapadnoj obali, gdje upravlja velikim populacionim centrima na osnovu dogovora s Izraelom.

Ta zemlja je osvojila Zapadnu obalu, Pojas Gaze i istočni Jerusalem u Šestodnevnom ratu 1967. godine, a Palestinci na tim teritorijama žele da osnuju svoju državu.

Rezultati ispitivanja javnog mnijenja u decembru su pokazali da bi Fatah osvojio 38 procenata glasova, četiri posto više nego Hamas na opštim izborima, a da bi 85-godišnji Abbas izgubio na predsjedničkim izborima od lidera Hamasa Ismaila Haniyeha sa 43 prema 50 procenata glasova.

XS
SM
MD
LG