Dostupni linkovi

UNS: Novinari u svetu prioritet za vakcinaciju, u Srbiji ne, Krizni štab: I novinari rizična grupa


Novinari u Beogradu
Novinari u Beogradu

Zemlje širom sveta prepoznale su da su novinari i drugi medijski radnici zbog prirode svog posla u većem riziku od oboljevanja od korona virusa i svrstani su u prioritetne grupe za vakcinaciju, ali u Srbiji se novinari ne navode među ciljnim grupama plana Instituta za javno zdravlje za vakcinaciju, saopštilo je Udruženje novinara Srbije (UNS).

UNS je pozvao Institut i Krizni štab Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa da novinare i druge medijske radnike stave među prioritetne grupe za imunizaciju.

"Vakcinacija novinara i medijskih radnika u Sjedinjenim Američkim Državama predviđena je za februar, a imunizaciju novinara u ranoj fazi tražilo je Nacionalno udruženje emitera (NAB), opisujući njihovu ulogu u prenošenju vesti i hitnih informacija lokalnim zajednicama kao neophodan posao, što je prihvatio Centar za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC)", naveo je UNS.

UNS navodi da su i u Rusiji novinari svrstani među prve za dobijanje vakcine.

U Velikoj Britaniji, dok ne dođu na red za vakcinaciju, novinari koji nemaju simptome bolesti, mogu prioritetno da se testiraju na korona virus.

U Indiji je najavljeno da će novinari prioritetno dobiti vakcinu protiv korona virusa.

Prema navodima UNS-a, i u Bangladešu je najavljeno da će na početku vakcinacije, sredinom februara, prvi biti vakcinisani oni koji su "na prvoj liniji" lekari, medicinske sestre, tehnolozi, pripadnici vojske i policije, kao i novinari.

Gojković: Naći ćemo način da se i novinari vakcinišu


Član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje epidemije korona virusa ;Zoran Gojković izjavio je danas da se razgovara o vakcinaciji novinara u Srbiji jer oni po njegovim rečima, spadaju u rizične grupe stanovništva.

"Novinari su izuzetno izloženi. U najskorije vreme, s dolaskom veće količine vakcina, možda već za nedelju ili dve, naći ćemo način da se i novinari vakcinišu", kazao je Gojković na konferenciji za novinare Kriznog štaba.

XS
SM
MD
LG