Dostupni linkovi

Revakcinacija građana sa severa Kosova


Vakcinacija u Severnoj Mirtovici, 28. decembra

Grupa građana iz četiri opštine na severu Kosova koji su 25. i 26. decembra vakcinisani Fajzerovom (Pfizer biontech) vakcinom protiv korona virusa u Domovima zdravlja u opštinama prebivališta na Kosovu, drugu dozu su primili 14. januara u zdravstvenim ustanovama u opštini Raška u Srbiji, u blizini graničnog prelaza Jarinje, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE).

Odlazak na revakcinaciju je bio organizovan, autobusima.

Radi se o uglavnom starijim licima od preko 65 godina iz Severne Mitrovice, Zvečana, Leposavića i Zubinog Potoka, gde živi većinsko srpsko stanovništvo.

RSE saznaje i da se u Raški vakcionišu i zdravstveni radnici Kliničko bolničkog centra iz Severne Mitrovice koji funkcioniše u zdravstvenom sistemu Srbije.

Direktor centra Dr Zlatan Elek za Radio Slobodna Evropa međutim je kazao da nema saznanja u vezi sa revakcinacijom i da nema nikakvih informacija po tom pitanju.

Srbija je krajem decembra na sever Kosova dopremila oko 200 vakcina protiv korona virusa.

Vlada Kosova je tada saopštila da nije bilo informacija da su vakcine ušle preko zvaničnih puteva, nakon čega je Osnovno tužilaštvo u Mitrovici pokrenulo istragu.

Portparol tužilaštva Valjon Preteni (Valon Preteni) u pisanom odgovoru za RSE rekao je da je Osnovno tužilaštvo Mitrovice ovlastilo Policiju Kosova da prikupi informacije o ovom pitanju, u smislu krivičnih dela "Krijumčarenje robe" i "Protivpravno vršenje lekarske i apotekarske delatnosti“ iz Krivičnog zakonika Republike Kosovo".

On je dodao da će, u zavisnosti od rezultata istrage i ako se dokaže da postoji dovoljno dokaza, Osnovno tužilaštvo u Mitrovici pokrenuti krivičnu istragu u ovom slučaju. Preteni zbog istrage koja je u toku je kazao da ne može da pruži više informacija u ovom trenutku.

Inače, Vlada Kosova je nedavno saopštila da je od kompanije Fajzer osigurala oko 500 hiljada vakcina i da će vakcinacija na Kosovu početu u februaru. Iz te kompanije međutim nisu potvrdili da je dogovor postignut, već da su pregovori u toku, i da su oni tajni.

XS
SM
MD
LG