Dostupni linkovi

Biden predlaže paket pomoći od 1,9 hiljada milijardi dolara


Izabrani predsjednik SAD, Joe Biden.

Novoizabrani predsjednik SAD Joe Biden predstavio je prijedlog paketa stimulansa, navodeći da su investicije neophodne da bi se pokrenula ekonomija i ubrzala distribucija vakcina, kako bi se korona virus stavio pod kontrolu, prenosi agencija Reuters.

Biden, koji će 20. Januara biti inaugurisan za predsjednika SAD, trenutnu situaciju nazvao je "krizom duboke ljudske patnje" i rekao da nema vremena za gubljenje u rješavanju problema.

Prijedlog, objavljen 14. januara, poziva na priliv sredstava za tekući nacionalni program vakcinacije. Paket pomoći uključuje 415 milijardi dolara za jačanje odgovora na virus i uvođenje COVID-19 vakcina, oko hiljadu milijardi američkih dolara za direktnu pomoć domaćinstvima i približno 440 milijardi američkih dolara za mala preduzeća i zajednice koje su posebno pogođene pandemijom.

Neizvjesno je da li će plan dobiti odobrenje u Kongresu. Mnogi republikanci imaju prigovore na visinu većih direktnih plaćanja i potrebe da se posuđenim novcem plati podsticaj. Međutim, kontrola demokrata u Zastupničkom domu i Senatu vjerovatno će pomoći da se plan odobri.

Biden je rekao da zna da njegov prijedlog "nije jeftin", ali je ustvrdio da bi veća potrošnja sada smanjila dugoročnu ekonomsku štetu.

Biden je tokom 2020. vodio kampanju koja se zasnivala na obećanju da će pandemiju shvatiti ozbiljnije nego odlazeći predsednik Donald Trump, a cilj paketa koji je predstavio jeste upravo da sa riječi pređe na djela, tako što će osigurati priliv sredstava za odgovor na COVID-19 i ekonomski oporavak.

XS
SM
MD
LG