Dostupni linkovi

Turska poziva na 'preispitivanje' sankcija SAD-a zbog ruskog sistema odbrane


Kamion s dijelovima S-400 sistema odbrane u Ankari, august 2019.
Kamion s dijelovima S-400 sistema odbrane u Ankari, august 2019.

Najviši turski dužnosnik poziva novu američku administraciju da stupi u dijalog s Turskom i preispita odluku o sankcijama protiv zemlje zbog kupnje naprednog ruskog sistema protuzračne odbrane, javlja AP.

Taj zahtjev dolazi iako je Washington jasno stavio do znanja da se sankcije neće moći izuzeti dok se Ankara ne riješi ruske tehnologije.

U razgovoru s novinarima kasno u srijedu, 13. januara, turski ministar odbrane Hulusi Akar nije odgovorio na pitanje hoće li Turska razmotriti raspolaganje ruskim sistemom S-400 usred američkog pritiska.

Ali rekao je da se nada da se rješenje može naći "zdravim razumom prije nego što se dođe do te tačke".

Akar je također rekao da se nastavljaju razgovori s Rusijom o kupnji druge pošiljke S-400.

U decembru su Sjedinjene Države sankcionirale četvero turskih dužnosnika prema američkom zakonu poznatom kao CAATSA, čiji je cilj potiskivanje ruskog utjecaja.

Sankcije, koje su također uključivale zabranu izvoznih dozvola za tursko predsjedništvo odbrambene industrije, prvi su slučaj da se zakon koristi za kažnjavanje saveznika u NATO-u.

Ranije je Turska izbačena iz američkog programa „stealth“ mlaznog aviona F-35, zbog zabrinutosti da će ruska tehnologija ugroziti sigurnost borbenih aviona.

Sankcije su produbile razdor između Washingtona i Ankare koji su bili u sukobu zbog raznih pitanja, uključujući turske vojne akcije u Siriji i drugdje.

Akar je obnovio turske pozive na dijalog za prevladavanje slijepe ulice. Turska tvrdi da S-400 neće utjecati na NATO-ove sisteme ili F-35.

“Kažemo da ne radimo stvari na ovaj način. Sjednimo i razgovaramo i pronađimo rješenje“, rekao je Akar.

Američki dužnosnici isključili su mogućnost razgovora s Turskom o rizicima S-400 za F-35. Također su rekli da se sankcije ne mogu ukinuti sve dok ruski sistem protuzračne odbrane ostaje na turskom tlu.

Akar je rekao da Turskoj ne preostaje ništa drugo nego da preuzme ruski sistem protuzračne odbrane nakon što niti jedan saveznik NATO-a Turskoj nije ponudio povoljne uvjete.

Na pitanje razmišlja li Turska o kupnji aviona ruske proizvodnje nakon uklanjanja iz američkog programa borbenih aviona, Akar je rekao da se Turska želi "vratiti programu F-35", kao i razviti vlastiti nacionalni program borbenih aviona i modernizirati svoju flotu.

“Dio smo NATO-a, zajedno smo s Europskom unijom i Sjedinjenim Državama. Stoga želimo biti s Europom, sa Sjedinjenim Državama i NATO-om radi naše odbrane i sigurnosti”, rekao je.

XS
SM
MD
LG