Dostupni linkovi

Izveštaj: Kompanije dale 170 miliona dolara republikancima za negiranje Bajdenove pobede


Predsednik SAD Donald Tramp i republikanci u Kongresu, 2017. godine
Predsednik SAD Donald Tramp i republikanci u Kongresu, 2017. godine

Korporacije i industrijske grupe dale su poslednjih godina najmanje 170 miliona dolara zvaničnicima vladajuće Republikanske stranke koji su zvanično osporili novembarsku pobedu novoizabranog predsednika Džozefa Bajdena nad predsednikom Donaldom Trampom, navodi se u novom izveštaju jedne vladine nadzorne grupe.

Izveštaj službe "Public Citizen" razmatra doprinose korporacija i sektorskih udruženja koji su od izbora 2016. godine dali novac za 147 člana Kongresa SAD koji su se po Trampovom nalogu prošle nedelje usprotivili potvrđivanju ishoda novembarskih izbora na kojima je pobedio Bajden.

Ti novčani pokloni došli su pod kontrolu posle smrtonosne pobune Trampovih pristalica, koje su prošle srede upale u Kapitol da bi zaustavile završno glasanje uzbora za predsednika.

Mnoge kompanije su od tada rekle da će izbegavati davanje novca članovima Predstavničkog doma i Senata koji su glasali za poništavanje pobede Bajdena. Druge kompanije su privremeno odložile političko davanje novca obema političkim strankama.

Iznos korporativnih doonacija pojedinačnim kandidatima ograničen je na 5.000 dolara po kandidatu godišnje, što je tek mali deo ukupnog iznosa priliva gotovine kandidatima.

Ali, podaci koje je pregledao "Public Citizen", a koji su dostavljeni agenciji AP, pokazuju da su korporacije dale znatne sume gotovine za kampanje, posebno republikancima u Predstavničkom domu.

"Ako bi (korporacije i industrijske grupe) odlučile da se zaista dogovore i prestanu da daju novvčani doprinos tim ljudima, to bi imalo efekta", rekao je Majk Tanglis, direktor istraživanja "Public Citizena", koautor izveštaja. Tanglis je, međutim, rekao da je "vrlo skeptičan prema tome da će kompanije zauvek prestati da daju novac tim ljudima".

Najveće novčane priloge za 147 republikanaca dali su, kako je navedeno u izveštaju, Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama i Nacionalna bankarska asocijacija po dva miliona, a Nacionalno udruženje bankara 1,8 miliona dolara.

Među donatorima su i kompanije "AT and T", "Comcast", "Exxon Mobil", "Boeing" i"Lockheed Martin".

Od 19 kompanija i sektorskih udruženja navedenih u izveštaju, svaki je dao najmanje milion dolara republikancima u Kongresu koji su glasali za poništavanje novembarskih izbora, a 46 je dalo bar polovini Republikanaca, podnosilaca prigovora na izbore, navodi se u izveštaju.

Nacionalna asocijacija trgovaca nekretninama je saopštila da nekretnina. U e-poruci, grupa je rekla da "privremeno pauzira" sve doprinose na federalnom nivou i da će "pažljivo pratiti događaje u Vašingtonu u danima i nedeljama pred nama kako bi osigurala da naše političko učešće u najvećoj meri predstavlja volju naših članova REALTOR-a".

AT&T i Comcast su takođe obustavili donacije onima koji su glasali za poništavanje izbora. Exxon Mobil je saopštio da preispituje svoje političke donacije. Boeing je u sredu naveo da "trenutno ne daje novac za političke svrhe" i da će "pažljivo proceniti" ko prima buduće donacije.

Tanglis i drugi stručnjaci za finansiranje kampanja ističu da je veliko pitanje u vezi sa donacijama da li će se kompanije i trgovinske grupe držati svojih obećanja.

"Morate se zapitati da li će za tri meseca početi da podržavaju (političare)", rekao je Tanglis.

"Sada uglavnom nismo ušli u sledeći izborni ciklus. Mogli bi vrlo lako da predahnu šest meseci ili celu godinu i ponovo započnu posao 2022," dodao je Tanglis.

XS
SM
MD
LG