Dostupni linkovi

Irski premijer se izvinio za smrtne slučajeve u domovima


Dablin, glavni grad Republike Irske

Premijer Republike Irske Majkl (Michael) Martin zvanično se u parlamentu izvinio zbog ophođenja prema samohranim majkama i njihovim bebama u domovima širom zemlje pod kontrolom Katoličke crkve od 1922. do 1998. godine.

Izvinjenje Martina usledilo je nakon jučerašnjeg objavljivanja izveštaja o stopi smrtnosti od 15 odsto među decom u domovima u kojima je u pomenutom periodu preminulo njih oko 9.000.

"U ime Vlade Irske, države i njenih građana, izvinjavam se zbog velike generacijske greške prema majkama i njihovoj deci koji su završili u domovima", rekao je Martin.

Irska komisija koja istražuje skandal u domovima za samohrane majke u Irskoj saopštila je juče da je u poslednjih nekoliko decenija u tim domovima koje su vodile katoličke časne sestre preminulo oko 9.000 dece.

U izveštaju se navodi da je tokom osam decenija hiljade beba i dece preminulo u 18 domova za samohrane majke i đecu, gđe su slali neudate žene koje su tajno rađale đecu.

Komisija je sprovela istragu o tome šta se dogodilo u 14 domova i još četiri ustanove u periodu od 1922. do 1998. godine.

Izveštaj je objavljen nakon skoro šest godina istrage, javlja CNN.

Oko 56.000 žena, starosti od 12 do četrdesetak godina, bile su u 18 institucija koje su bile predmet istrage, a u tim ustanovama rodilo se oko 57.000 đece.

Svako sedmo dete, odnosno 15 odsto njih, nije uspelo da poživi dovoljno dugo da izađe iz doma, ali vlasti i dalje nisu dizale uzbunu zbog visoke stope smrtnost iako su sa situacijom bile upoznate jer su ti podaci uvršteni u javne objave.

Poglavar Irske katoličke crkve nadbiskup Imon Martin uputio je sinoć izvinjenje onima koji su preživeli teške uslove u domovima za samohrane majke u Irskoj.

Verska grupacija koja je vodila dom za neudate majke u irskom gradu Tuam, gde je umrlo skoro 800 dece, rekao je u sredu da taj poredak "nije ispunio naše hrišćanske vrline kada je vodio dom", prenosi Rojters.

XS
SM
MD
LG