Dostupni linkovi

Epidemiološke mjere u RS produžene do 1. februara


Štab za vanredne situacije Republike Srpske na sastanku u srijedu, 13. januara, donio je zaključak kojim se produžavaju ranije donešene mjere u cilju sprečavanja širenja korona virusa do 1. februara.

Ovim mjerama se zabranjuju sva javna okupljanja u grupama većim od 50 osoba, muzika uživo u ugostiteljskim objektima za smještaj, ishranu i piće, kao i sva privatna okupljanja u grupama većim od 10 lica.

Građani su obavezni da na otvorenom i u zatvorenom prostoru nose zaštitnu masku i pridržavaju se zaštitne mjere fizičkog rastojanja od dva metra.

Od ove obaveze izuzeta su djeca mlađa od sedam godina života, lica sa invaliditetom i djeca sa smetnjama u razvoju, i lica koje obavljaju fizičku sportsku i rekreativnu aktivnost u okviru sportskih objekata, saopšteno je iz Štaba.

Takođe, u skladu sa ovim Zaključkom građani su obavezni da se u zatvorenim prostorijama, pored nošenja zaštitne maske i održavanja fizičkog rastojanja od dva metra, pridržavaju i uputstava Institut za javno zdravstvo Republike Srpske za boravak u zatvorenom prostoru, u zavisnosti od djelatnosti koja se obavlja.

Nepoštovanje ovih mjera zabrane sankcionisaće se u skladu sa Zakonom o javnom radu i miru i Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti.

Sva pravna lica, preduzetnici i fizička lica koji u direktnom kontaktu pružaju usluge građanima dužni su nositi zaštitne maske sprovoditi mjere dezinfekcije i obezbijediti masku građanima koji koriste njihove usluge, a nemaju.

Do 01. februara se ograničava radno vrijeme u periodu od 06:00 do 22:00 časa svim vrstama ugostiteljskih objekata za ishranu i piće, dok dragstori mogu raditi u periodu od 22:00 do 06:00 časova isključivo putem šalterske prodaje.

Također se zabranjuje prodaja alkoholnihi pića od 22:00 do 06:00 časova.

Dozvoljene su takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista isključivo bez prisustva publike, uz poštovanje svih epidemioloških mjera.

Od početka pandemije u BiH je korona virusom zaraženo 116.668 osoba, a od posljedica zaraze do sada je preminulo 4.399 osoba.

XS
SM
MD
LG