Dostupni linkovi

Kineska vakcina Sinovac protiv COVID-19 manje efikasna nego što se mislilo


Zaposlenik pregledava bočice sa CoronaVac, vakcinom Sinovac protiv COVID-19, u biomedicinskom centru Butantan,Sao Paulo, Brazil
Zaposlenik pregledava bočice sa CoronaVac, vakcinom Sinovac protiv COVID-19, u biomedicinskom centru Butantan,Sao Paulo, Brazil

U kasnim fazama ispitivanja u Brazilu pokazalo se da je kineska vakcina protiv COVID-19 od Sinovac djelotvorna 50,38 odsto, što je gotovo 30 odsto ispod početnih rezultata objavljenih prošle sedmice.

Instituto Butantan, istraživački institut sa sjedištem u Sao Paulu, odgovoran za razvoj vakcine i provođenje ispitivanja u ovoj zemlji, objavio je prošle sedmice da je vakcina imala 78 odsto ukupnu efikasnost, istovremeno nudeći potpunu zaštitu od teških slučajeva infekcije.

Nova ispitivanja, u kojima je sudjelovalo 12.508 dobrovoljaca, pokazala su da je Sinovac vakcina i dalje 100 odsto efikasna u blokiranju teških slučajeva.

"Ovo je efikasna vakcina", rekao je glavni istraživač Instituta Butantan Ricardo Palacios tokom konferencije za novinare u utorak.

"Imamo vakcinu koja je u stanju kontrolisati pandemiju putem ovog očekivanog učinka, a to je smanjenje intenziteta bolesti."

Rezultati dolaze u trenutku u kojem je vlada predsjednika Jaira Bolsonara kritikovana zbog kašnjenja u uvođenju vakcine.

Susjedne zemlje, poput Čilea s vakcinom Pfizer-BioNTech i Argentine s ruskom Sputnik V, započele su kampanje vakcinisanja, dok Brazil još uvijek nema konkretan plan imunizacije sedmicu dana nakon što je ta zemlja premašila 200.000 smrtnih slučajeva od COVID-19.

Sinovac deluje tako što imunološki sistem izloži umrtvljenim česticama virusa, bez rizika od ozbiljne reakcije na bolest.

Nekoliko zemalja, uz Indoneziju, Tursku i Singapur, takođe su poručile ovu vakcinu.

Prošle nedelje istraživači na Butantan institutu, koji su radili ispitivanja u Brazilu, objavili su da je učinkovitost vakcine protiv blagih do teških slučajeva zaraze korona virusom 78 odsto.

Ali u utorak je objavljeno da ovi proračuni nisu uključili podatke iz grupe ljudi sa „vrlo blagom infekcijom", koji nisu zahtevali kliničku pomoć.


Ispitivanja koje je sproveo Sinovac, dala su drugačije rezultate u različitim zemljama.

Prošlog meseca, istraživači iz Turske rekli su da je Sinovac vakcina 91,25 odsto efikasna, dok oni iz Indonezije, u kojoj je masovna vakcinacija započeta u sredu, kažu da je njena uspešnost 65,3 odsto.

Ovo su prvi rezultati u poslednjoj fazi ispitivanja.

Deo brazilske javnosti zabrinut je što kineske vakcine nisu prošle istu proceduru kao one koje su proizvedene na Zapadu.

Prema poslednjim podacima, u Brazilu broj zaraženih raste.

Ova zemlja je trenutno treća po broju zaraženih korona virusom sa više od 8,1 miliona, odmah iza Sjedinjenih Američkih Država i Indije.

XS
SM
MD
LG