Dostupni linkovi

Pompeo otkazao putovanje u Evropu


Američki državni sekretar Mike Pompeo
Američki državni sekretar Mike Pompeo

Američki državni sekretar Mike Pompeo otkazao je u posljednjem momentu putovanje u Evropu, nakon što su ministar vanjskih poslova Luksemburga i visoki zvaničnici Evropske uniji odbili da se sastanu sa njim, piše Reuters.

U izjavi američkog State Departmenta sa druge strane navodi se da je put otkaza zbog rada na prenosu posla prije no što Joe Biden stupi na dužnost 20. januara.

Luksemburško ministarstvo vanjskih poslova, kako navodi Reuters, potvrdilo je da je posjeta otkazana, dok su iz EU institucija odbili komentarisati. U Briselu se Pompeo trebao sastati na privatnoj večeri sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Ovo otkazivanje posjete američkog državnog sekretara dolazi dan uoči glasanja Zastupničkog doma Kongresa o drugom opozivu predsjednika Trumpa nakon prošlosedmičnih nereda u Capitolu.

Trumpove nasilne pristalice savladale osiguranje američkog Kongresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:22 0:00

Hiljade Trampovih pristalica upali su prošle sedmice u Kongres, prisiljavajući zastupnike koji su potvrđivali izbornu pobjedu izabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena da se sakriju u mučnom napadu na simbol američke demokratije u kojem je pet osoba smrtno stradalo.

Pompeo je osudio nasilje, ali se nije osvrnuo na ulogu koju su Trumpove tvrdnje imale na poticanje pristalica da krenu prema zgradi Kongresa, piše Reuters.

Trumpov mandat završava za osam dana. Inauguracija novoizabranog predsjednika Joe Bidena bit će održana 20. januara.

XS
SM
MD
LG