Dostupni linkovi

U Kamernom teatru u Sarajevu uskoro predstava o ratnim dešavanjima u Prijedoru


U Kamernom teatru 55 u Sarajevu traju probe za predstavu "Schindlerov lift" režisera Kokana Mladenovića, rađenu po istoimenom romanu reditelja i dramaturga Darka Cvijetića.

Riječ je o romanu o ratnim dešavanjima u Prijedoru koji je do sada osvojio brojne ugledne književne nagrade u regionu.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović kazao je na konferenciji za medije da je to jedan od značajnijih projekata koji će otvoriti, kako je kazao, katarzične stvari.

Ocjenjujući da teatar ima dva zadatka - da otvara probleme i popravlja ljude, Hadžihafizbegović smatra da "ukoliko predstava popravi jednog čovjeka, napravili smo značajan posao".

U tom smislu je Cvijetić izrazio nadu da ukoliko predstava promijeni jednog čovjeka 'napravili smo ogroman pomak', navodeći da "promijenivši jednog čovjeka zapravo mijenjate kosmos".

Također bi i režiser predstave Kokan Mladenović volio da predstava i roman budu poticaj da prevlada dobro i da u što skorijoj budućnosti sve loše bude neka davna sahranjena i zaboravljena prošlost.

Predstava "Schindlerov lift" trebala bi premijerno biti izvedena 24. februara, a uloge su između ostalih ostvarili Tatjana Šojić, Gordana Boban, Aleksandar Seksan, Admir Glamočak i Muhamed Hadžović.

Darko Cvijetić prijedorski je pjesnik, dramatičar, redatelj i prozaist. ‘Schindlerov lift’ njegov je roman prvijenac.

XS
SM
MD
LG