Dostupni linkovi

Lajčak ne namerava da organizuje novu rundu dijaloga pre završetka izbornog procesa na Kosovu 


Specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Srbije i Kosova, Miroslav Lajčak je potvrdio da neće organizovati novu rundu u okviru pregovora dok se ne završe izbori na Kosovu.

"Nije trenutak da organizujemo novi susret. Treba nam nova vlada sa jakim mandatom koja će nastaviti proces dijaloga", izjavio je Lajčak. On je učestvovao na video seminaru zajedno sa nemačkom ambasadorkom u Washingtonu kako bi raspravljao oko američke i evropske saradnje na Zapadnom Balkanu, posebno na Kosovu.

Lajčak je rekao da je ohrabren sa novim imenovanjima u dolazećoj američkoj administraciji, kojima, kako se izrazio "nisu potrebne lekcije oko regiona" jer se radi o osobama koje su upućene u procese na Zapadnom Balkanu.

Specijalni predstavnik EU za dijalog je priznao da u prethodnoj godini nije postojama koordinacija na relaciji Brisel-Washington.

"Prošle godine su očigledno postojala dva koloseka: evropski i američki. Nije bio naš izbor da idemo odvojeno. Naši partneri u regionu su bili su zbunjeni jer nisu želeli da budu u poziciji gde moraju da biraju", naveo je Lajčak.

Miroslav Lajčak je napomenuo da proces dijaloga ubrzo obeležava destu godišnjicu te da je krajnje vreme da se postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa.

On je najavio da je za postizanje ovog sporazuma potrebno da političari budu u stanju da "prodaju" taj dokument javnosti, ali i da će najverovatnije biti potrebne neke zakonske pa i ustavne promene u zemljama, kao i mogući referendum.


Kao bivši ministar inostranih poslova Slovačke, jedne od pet evropskih zemalja koje nisu priznale kosovsku nezavisnost, Mirosav Lajčak je ocenio da će se pozicija ovih država promeniti ako dođe do sporazuma između Kosova i Srbije.

"Sve što je prihvatljivo za Srbiju, biće prihvatljivo i za ostale zmelje koje nisu priznale Kosovo", podvukao je Lajčak potvrdivši da je u kontaktu sa ovim zemljama.

XS
SM
MD
LG