Dostupni linkovi

Stručnjaci SZO stižu u Vuhan ove nedelje


Novogodišnje slavlje u Vuhanu, kineskom gradu iz kojeg je u decembru 2019. počelo širenje korona virusa (31. decembar 2020.)
Novogodišnje slavlje u Vuhanu, kineskom gradu iz kojeg je u decembru 2019. počelo širenje korona virusa (31. decembar 2020.)

Portparol kineskog Ministarstva spoljnih poslova Žao Lidjijan rekao je danas da će stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije (SZO) ove nedelje započeti misiju utvrđivanja činjenica o poreklu korona virusa u Vuhanu, gde je i otkriven prvi put krajem 2019. godine.

Portparol ministarstva naveo je da će tim stručnjaka u četvrtak iz Singapura poleteti za Vuhan, ali detalje posete nisu saopštili ni on, ni Nacionalna zdravstvena komisija.

Poseta se očekuje mesecima, a šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus prošle nedelje je izrazio nezadovoljstvo što je trebalo toliko vremena da ona bude realizovana.

Nakon što je Kina juče najavila posetu, šef SZO je rekao da će se naučnici, koji dolaze iz nekoliko država, fokusirati na to kako se COVID-19 prvi put preneo na ljude.

Korona virus je prvi put otkriven u kineskom gradu Vuhanu krajem 2019. godine i od tada se proširio svetom.

Mnogo je toga ostalo nepoznato o njegovom poreklu, a Kina ne prihvata međunarodne kritike da je mogla učiniti više u ranim fazama pandemije kako bi istu zaustavila.

XS
SM
MD
LG