Dostupni linkovi

BioNTech planira isporuku 2 milijarde doza vakcina u 2021.


Pfizer-BioNTech vakcina protiv COVID-19

BioNTech (Biontek), partner kompanije Pfizer (Fajzer) u proizvodnji vakcine protiv COVID-19, povećao je cilj isporuke za 2021. godinu na 2 milijarde doza, u odnosu na raniju procenu od 1,3 milijarde, jer uvode nove proizvodne linije i što se više doza može izvući po bočici, preneo je Rojters.

Posebni špricevi poznati kao špricevi sa malim mrtvim prostorom bili su ključni za povećanje, što bi rezultiralo da milijarda ljudi dobije predviđeni režim od dve doze, naveo je BioNTech u prezentaciji objavljenoj u ponedeljak, 11. januara.

Špricevi omogućavaju izdvajanje šest doza iz standardne bočice, umesto uobičajenih pet, izbegavanjem neiskorišćene tečnosti koja je ostala u špricu.

„Sada verujemo da potencijalno možemo isporučiti približno 2 milijarde doza do kraja 2021. godine, što uključuje ažuriranu etiketu sa šest doza“, rekao je BioNTech.

Dodatni kapacitet dobavljača, koji snabdevaju sastojke i gotovu supstancu pune u bočice, takođe je pomogao da se podigne kapacitet proizvodnje.

Biontek takođe računa na pokretanje druge lokacije za proizvodnju vakcina u Evropi, koja se očekuje u februaru u Marburgu, u Nemačkoj.

Firma Biontek navela je da je u nedelju isporučeno 32,9 miliona doza.

Ova kompanija je saopštila da je na kraju 2020. godine proizvedeno 50 miliona doza, kao što je ranije planirano.

XS
SM
MD
LG