Dostupni linkovi

Hoti: Recipročne mere ako se u dijalogu sa Srbijom ne postigne konačni sporazum


Premijer Kosova Avdulah Hoti
Premijer Kosova Avdulah Hoti

Premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Albanaca iz Preševske doline sa juga Srbije, da bi proces dijaloga trebao da se okonča sporazumom o međusobnom priznanju ili će Kosovo ponovo uvesti recipročne mere, one koje Srbija ima prema Kosovu.

Hoti je objasnio da Srbija ometa dostavljanje knjiga za Albance koji žive u Preševskoj dolini.

“Verujem da, uz učešće međunarodnih partnera, nećemo morati da idemo u ovu krajnost, svaki dan smo bliže konačnom sporazumu”, rekao je Hoti.

On je podsetio da je odmah po preuzimanju dužnosti predsednika Vlade u junu prošle godine, ukinuo takse na uvoz robe iz Srbije kako bi se otvorio put dijalogu.

Dijalog između Kosova i Srbije je obnovljen jula 2020. godine nakon dve godine zastoja, a pokrenute su i neke nove teme poput pitanja raseljenih i nestalih lica, finansijskih potraživanja i imovine.

Premijer Kosova Avdulah Hoti je poručio i da će u ponedeljak, 11. januara, biti potpisan i sporazum o otvaranju Kancelarije u Preševskoj dolini, kao i da će u februaru biti započeta izrada studije o ekonomskoj situaciji tamošnjih Albanaca.

“Potpisaćemo sporazum o programu rada (Kancelarije). Održaćemo i informativni sastanak sa predstavnicima omladinskih organizacija. U februaru ćemo započeti sa proučavanjem ekonomske situacije Albanaca u Prreševskoj dolini“, rekao je Hoti.

Istovremeno, predsednik Albanskog nacionalnog saveta Ragmi Mustafa je objasnio da će Kancelarija u Preševskoj dolini biti u nadležnosti Kosova, te da će vrlo brzo biti imenovan i direktor te Kancelarije.

XS
SM
MD
LG