Dostupni linkovi

Poplave usled padavina na jugu Srbije


Poplace u Vladičinom Hanu, 11. januar  2021.
Poplace u Vladičinom Hanu, 11. januar  2021.

Usled velikih padavina i topljenja snega, na jugu Srbije nekoliko manjih reka se izlilo, a stanovnici pojedinih sela u opštinama Doljevac, Leskovac, Žitorađa i Bojnik evakuisani su preventivno, navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

U Doljevcu je proglašena vanredna situacija.

Nakon velikih padavina tokom vikenda i topljena snega, u nekim mestima na jugu Srbije došlo je do izliva lokalnih reka, a MUP je poslao 11. januara članove Specijalističkih timova za spasavanje i rad na vodi u sela i naselja ugrožena poplavom.

Kako navode u Saopštenju, Specijalistički timovi preventivno su evakuisali 20 meštana sela Šainovac kod Doljevca, naselja Pridvorica u Bojniku i obližnjeg sela Kacabać, kao i meštane sela Kosančić.

Poplave na jugu Srbije, 11. januar 2021.
Poplave na jugu Srbije, 11. januar 2021.

Vatrogasci-spasioci intervenisali su i u selima Bunibrod kod Leskovca i Badnjevac kod Žitorađe.

U Nišu, navode, izlile su se Suvodolska i Gabrovačka reka, a u selu Levosoje kod Bujanovca reka Slatina gde su reku preusmerili i sprečili poplavu.

Izlivanje Lopardinskog potoka u Novom naselju kod Bujanovca i potoka u Žitorađi ugrozilo je meštane i njihova imanja, ali iz MUP-a navode da se radi na crpljenju vode.

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je upozorenje 11. januara i naveo da će na jugu i jugoistoku Srbije tokom dana povremeno padati sneg i kiša, koja će se zbog niske temperature lediti pri tlu.

Kako se navodi na sajtu Zavoda, upozorenje na visoke vodostaje odnosi se na reke Lim, gornji tok Južne Morave i Nišave, gde se očekuje da će prevazići redovne odbrane od poplava.

Poplave u Srbiji, 11. januar 2021.
Poplave u Srbiji, 11. januar 2021.

XS
SM
MD
LG