Dostupni linkovi

Obilne padavine izazvale poplave na Kosovu


Urušen put zbog poplava u selu Sferke na Kosovu (10. januar 2021.)
Urušen put zbog poplava u selu Sferke na Kosovu (10. januar 2021.)

Premijer Kosova na dužnosti Avdulah (Avdullah) Hoti izjavio je, nakon što su obilne padavine u gotovo svim regionima Kosova prouzrokovale poplave, da su svi kapaciteti stavljeni u pripravnost, uključujući Agenciju za upravljanje vanrednim situacijama, lokalne štabove i Kosovske bezbednosne snage (KBS).

Hoti je u u ponedeljak, 11. januara, obišao Centar za vanredne situacije kako bi se informisao o situaciji na terenu nakon poplava.


Takođe, Hoti je sa direktorom Centra za vanredne situcije Šaćirom Šaćirijem (Shaqir Shaqiri) razmatrao mere koje treba preduzeti kako bi se bolje upravljalo situacijom.

U saopštenju za medije iz Vlade Kosova je saopšteno i da je premijer Hoti u komunikaciji sa komandantom Kfora, general-majorom Frankom Federičijem (Franco Federici) koji je izrazio spremnost da pruži pomoć KBS-u, ukoliko za to bude bilo potrebe.

Ministarstvo za infrastrukturu Vlade Kosova pozvalo je građane da budu oprezni u vožnji zbog loših atmosferskih uslova. U saopštenju se navodi da je blokiran put u gnjilanskom regionu, na relaciji Kamenica-Strezovce, te da je postoje prepreke na putu ka Brezovici.

Takođe, na autoputu “Ibrahim Rugova” kod Mazgita je došlo do oštećenja puta.

Granični prelaz sa Srbijom “Bela zemlja” je zatvoren za saobraćaj usled izlivanja reke Morave, saopšteno je iz opštine Ranilug kod Gnjilana.

„Prema informacijama dobijenim od strane rukovodioca Policijske uprave Ranilug obaveštavamo sve meštane opštine i šire, da je usled obilnih padavina u prethodna 24 časa došlo do izlivanja reke Morave duž magistralnog puta ka Bujanovcu", navodi se na zvaničnoj Facebook stranici te opštine.

Dodaje se da će građani biti obaveštavani o s situaciji, eventualnom povlačenju izliva i ponovnom uspostavljanju saobraćaja ka Bujanovcu.

Mnoga sela u opštini Kamenica u gnjilanskom regionu su poplavljena i put do njih je blokiran, a kako se navodi u izveštajima, porušena su i dva mosta.

Gradonačelnik Kamenice Qendron Kastrati, ukazujući da su opštinski timovi sve vreme na terenu, zatražio je od građana saradnju sa opštinskim institucijama.

„Obilne kiše prouzrokovale su poplave i značajnu štetu na nekim lokalitetima, na kojima neprestano radimo i intervenišemo. Uprava za zaštitu i spasavanje, vatrogasci i svi drugi akteri, spremni su za akciju", naveo je Kastrati.

Hidrometeorološki zavod Kosova je 10. janura objavio da je najveća količina padavina pala u regionu Dugađini, odnosno u Pećkom region.

„Najviše je pogođena reka Beli Drim, nivo je dostigao maksimum, a neke reke su izazvale poplave, tu je i sliv reke Ibar i Sitnice sa njihovim pritokama“, navedeno je u saopštenju.

XS
SM
MD
LG