Dostupni linkovi

Isključena društvena mreža Parler


 Logo Parlera (jul 2020.)
Logo Parlera (jul 2020.)

Društvena mreža "Parler", koja je popularna među konzervativnim krugovima u Americi, isključena je u ponedeljak, 11. januara, pošto je "Amazon" prestao da joj pruža uslugu veb hostinga, prenela je agencija AFP.

Amazon je prethodno upozorio kompaniju da će izgubiti pristup svojim serverima zbog propusta u politici prema nasilnim sadržajima.

Popularnost ove stranice porasla je poslednjih nedelja nakon što je kompanija Tviter u subotu, 9. januara trajno suspendovala nalog odlazećeg predsednika SAD Donalda Trampa (Trump) zbog rizika od daljeg podsticanja na nasilje.


Tviter je tu odluku doneo nakon nasilnog upada Trampovih pristalica u Kapitol 6. januara.

Tada su Trampove pristalice probile obezbeđenje i nasilno ušle u Kapitol Sjedinjenih Američkih Država dok je trajala debata u Kongresu o potvrđivanju novoizabranog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden).

Poruke na ovoj platformi koje su iskazivale podršku nasilnom upadu u Kapitol u Vašingtonu, zajedno sa pozivima na nove demonstracije, navele su Google da je ukloni iz svoje prodavnice aplikacija u petak, a zatim Apple u subotu, prenosi AFP.

Iz Amazona je tada vlasnicima Parlera poručeno da će im obustaviti uslugu u nedelju 10. januara u ponoć.

To što je Parler nedostupan sugeriše da njegovoi vlasnici nisu uspeli da pronađu novog partnera za hosting, primećuje AFP.

Izvršni direktor Parlera John Matze izjavio je, kako je preneo Rojters, "bićemo ugašeni duže nego što je očekivano“.

On je takođe u seriji objava u subotu, 9, decembra, optužio
tehnološke gigante za "rat protiv slobode govora".

"Neće pobediti. Mi smo poslednja nada sveta za slobodu govora", naveo je Matze, podseća AFP.

Ova agencija navodi da Parler nije odgovorio na njihov zahtev za komentar.

Društvena mreža Parler pokrenuta 2018. godine, funkcioniše slično Tviteru, sa profilima koje ljudi mogu da prate i „parliraju“ umesto da tvituju.

Parler je postao popularan za one kojima je zabranjeno korišćenje Tvitera.

Ova platforma je na početku privukla mnogo ultrakonzervativnih ili čak ekstremno desnih korisnika, ali sada privlači mnogo više tradicionalnih republikanskih korisnika, navodi AFP.

XS
SM
MD
LG