Dostupni linkovi

Desetine privedenih tokom izbora u Kazahstanu


Desetine antivladinih aktivista privedeno je u najmanje tri grada tokom izbora u Kazahstanu 10. januara
Desetine antivladinih aktivista privedeno je u najmanje tri grada tokom izbora u Kazahstanu 10. januara

U Kazahstanu se 10. januara održavaju parlamentarni izbori na kojima nema prave opozicije, a kritičari vlade pozvali su na proteste širom zemlje.

Na desetine antivladinih aktivista privedeno je u najmanje tri velika grada te zemlje centralne Azije, uključujući i glavni grad Nur Sultan.

Blokada Interneta prijavljena je dok se glasalo u najvećem gradu Almatiju, gde su organizovane demonstracije. Policija je opkolila demonstrante i privela više od deset ljudi.

Očekuje se da će kazahstanska stranka Nur-Otan, koja je formirana 1999. godine kako bi Nursultan Nazarbajev ostao na vlasti i koju i dalje vodi bivši predsednik, na izborima zadržati svoju moćnu poziciju.

Zajedno sa Nur-Otanom na izborima učestvuju još četiri stranke lojalne vladi.

Jedina zvanično registrovana opoziciona partija objavila je u novembru da će bojkotovati izbore jer političkom scenom Kazahstana i "dalje dominira ista politička elita".

Aktivisti za građanska prava i opozicioni političari optužili su kazahstanske vlasti da namerno odbijaju da zvanično registruju opozicione političke grupe kako bi ih sprečili da učestvuju na izborima. Na desetine aktivista zatvoreno je poslednjih nedelja u onome što su aktivisti opisali kao kampanju pritiska i suzbijanje slobode govora uoči izbora.

U najmanje tri regiona Kazahstana nezavisni posmatrači su se žalili da im nije dozvoljeno da uđu na biračka mesta.

Ovo su prvi izbori u Kazahstanu na kojima učestvuje vladajuća stranka Nur-Otan, a da Nazarbajev nije predsednik države. Nazarbajev se povukao s položaja u martu 2019. Njegov izabrani naslednik Kasim-Žomart Tokajev zvanično je predsednik, mada mnogi veruju da Nazarbajev i dalje upravlja državom.


XS
SM
MD
LG