Dostupni linkovi

Zvaničnici u BiH traže od crnogorskog premijera da se izvini


Željko Komšić, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je kao izraz dubokog nepoštivanja države Bosne i Hercegovine i odluka Ustavnog suda BiH, čestitke koje je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić uputio povodom obilježavanja neustavnog dana entiteta Republika Srpska (RS), saopšteno je u nedjelju 10. januara iz njegovog kabineta.

"Nepoštivanje odluka Ustavnog suda BiH predstavlja krajnji izraz nepoštivanja države Bosne i Hercegovine. Očekujem od Vlade Crne Gore da se u najkraćem mogućem roku ogradi od čina premijera Crne Gore koji je direktno usmjeren protiv suvereniteta države Bosne i Hercegovine", navodi se u saopštenju.

U RS, jednom od dva entiteta u Bosni i Hercegovini, u subotu, 9. januara, obilježen je "Dan Republike Srpske", usprkos dvjema odlukama Ustavnog suda BiH, kojima je on proglašen neustavnim, a nakon mišljenja Venecijanske komisije koja je ocijenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja”.

Komšić smatra da su izvinjenje građanima BiH također dužni su uputiti koalicioni partneri premijera Krivokapića.

"Zbog veličanja datuma koji u kolektivnoj svijesti građana BiH nije ništa drugo nego datum koji simbolizira početak velikosrpske agresije nad BiH i početak provođenja genocidnog projekta te politike", naveo je Komšić.

Predsjednica RS Željka Cvijanović, u subotu 9. januara, na konferenciji za novinare kazala je da je premijer Crne Gore, pozvao i čestitao praznik i zahvalila mu se na čestitki.

"Zahvalna sam crnogorskom premijeru Krivokapiću koji je pozvao i čestitao sve naše praznike i izrazio opredjeljenje da svi zajedno radimo i unapređujemo u svim oblastima našu saradnju i to na dobrobit svih građana Crne Gore i Republike Srpske, odnosno BiH", rekla je Cvijanović.

Zvanične objave iz kabineta Zdravka Krivokapića o upućenoj čestitki nije bilo.

Stranka demokratske akcije (SDA) osuđuje čestitku koju je, kako navode, povodom neustavnog 9. januara predsjednici RS Željki Cvijanović uputio premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić.

"Činjenica da je novoimenovani premijer Crne Gore uputio čestitku povodom praznika, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim i diskriminatornim, ukazuje na temeljitu promjenu u odnosu vlasti Crne Gore prema Bosni i Hercegovini, uprkos porukama nove Vlade da neće biti satelit Beograda", navodi se u saopštenju SDA.

Pozvali su ostale članove Vlade Crne Gore, prvenstveno zamjenika premijera Dritana Abazovića i ministra vanjskih poslova Đorđa Radulovića, da pojasne da li je riječ o zvaničnom stavu Vlade, ili se samo radi o ličnom stavu Krivokapića.

Reagovala je i Socijaldemokratska parija (SDP) Bosne i Hercegovine (BiH), koja je 10. januara, pozvala Ambasadu Crne Gore da bosanskohercegovačkim institucijama obrazloži činjenicu da je premijer te zemlje Zdravko Krivokapić predsjednici bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska (RS) Željki Cvijanović čestitao 9. januar koji se obilježava kao neustavni 'Dan RS-a'.

"Očito je da nova Vlada Crne Gore neće imati prijateljske stavove prema BiH, jer je takvim potezom premijer Crne Gore pokazao nepoštivanje prema BiH, Ustavu i Ustavnom sudu BiH", navodi se u saopštenju iz SDP-a BiH.

Pozivali su Krivokapića da se izvini građanima BiH zbog toga, a njegove koalicione partnere da se ograde od takvog poteza, u prvom redu Dritana Abazovića koji je, kako navode u saopštenju, od BiH dobio priliku da studira na Univerzitetu u Sarajevu.

U saopštenju se dodaje kako je parlamentarna većina u Crnoj Gori i ranije pokazala nepoštovanje prema žrtvama genocida u Srebrenici, a da je ovaj potez očito nastavak takve politike nove Vlade Crne Gore.

Navode i kako se nadaju da Crna Gora neće nastaviti putem vrijeđanja Bosne i Hercegovine i negiranja pravnog poretka, jer bi to, kako piše, za posljedicu moralo imati oštar odgovor bosanskohercegovačkih institucija.

Savez za bolju budućnost (SBB) traži od Ambasade Crne Gore u Bosni i Hercegovini da se hitno očituje o ovom, kako navode, nedvosmisleno pogrešnom postupku premijera Krivokapića.

Traže da crnogorska ambasada, bosanskohercegovačkoj javnosti objasni da li negiranje ustavnog poretka, Ustava i Ustavnog suda BiH predstavlja zvanični stav Vlade Crne Gore ili nesmotren potez, kako se navodi u saopštenju te partije, koji zaslužuje oficijelno izvinjenje.

XS
SM
MD
LG