Dostupni linkovi

Grčka vlada predala zakon o proširenju teritorijalnih voda


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Grčka konzervativna vlada predala je parlamentu zakon o proširenju zapadne granice svojih teritorijalnih voda u Jonskom moru za 12 nautičkih milja, nakon pregovora sa regionalnim susjedima Italijom i Albanijom.

Prijedlogom zakona, koji je podnijet kasno u petak uveče, 8. januara, predviđeno je proširenje zapadnih teritorijalnih voda za šest nautičkih milja. To ne bi uticalo na vode na Egejskom moru, uz grčku južnu i istočnu obalu gdje je Atina u sukobu sa Turskom zbog pomorskih granica.

U zakonu, za koji se očekuje da će biti izglasan kasnije u januaru, navodi se da Grčka prema Konvenciji UN o pomorskom pravu iz 1982. godine zadržava pravo ostvarivanja svojih prava na drugim dijelovima svoje teritorije.

Istočno od Grčke, Turska je upozorila da bi sličan potez Atine predstavljao "casus belli" ili povod za rat.

Grčka i Italija već su potpisale sporazum o pomorskim granicama kojim se uspostavlja ekskluzivna ekonomska zona u Jonskom moru, dok Atina i Tirana još nisu dogovorile sve detalje o svojoj pomorskoj granici, te su to pitanje proslijedile Međunarodnom sudu pravde.

Tenzije su eskalirale između Grčke i Turske od prošle godine zbog energetskih resursa u istočnom Sredozemlju.

Dvije zemlje dogovorile su se prije nekoliko mjeseci da nastave pregovore o osporavanim pomorskim zahtjevima na tom području nakon četverogodišnje pauze, ali datum nije određen.

XS
SM
MD
LG