Dostupni linkovi

Vučić čestitao Željki Cvijanović neustavni 'Dan RS'


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je čestitku predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović povodom 9. januara, koji se u tom entitetu Bosne i Hercegovine (BiH) obeležava kao “Dan Republike Srpske” uprkos dvema odlukama Ustavnog suda BiH kojima je on proglašen neustavnim.

Čestitka je objavljena na Instagram nalogu predsednika Srbije.

„Godina iza nas bila je bremenita brojnim izazovima. Koliko god da su bili teški, oni su nas u isto vreme ojačali, okrenuli jedne ka drugima i pokazali da se na međusobnom razumevanju i solidarnosti temelji očuvanje najviših ljudskih i duhovnih vrednosti“, navodi se u čestitki.

Takođe se navodi da je „očuvanje mira i stabilnosti u Republici Srpskoj, kao delu Bosne i Hercegovine, najveći podsticaj“ za nastavak „čvrste i plodotvorne saradnje i veza u ekonomskom, kulturnom i svakom drugom pogledu“ Srbije i Republike Srpske.

Dodaje se i da će Srbija ostati „pouzdani oslonac Republike Srpske u svim dobrim nastojanjima usmerenim ka miru, opštoj dobrobiti i boljem životu svih“.

Devetog januara 1992. godine u Sarajevu samozvana Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini donela je “Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine” - na područjima “srpskih autonomnih regija i oblasti, te drugih srpskih etničkih cjelina u Bosni i Hercegovini, kao nezavisne celine unutar Bosne i Hercegovine, a s ciljem da je pripoji Jugoslaviji”, koja se tada raspadala.

Na čelu samoproglašene republike su bili Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik, kasnije osuđeni u Haškom tribunalu zbog ratnih zločina. U donošenju te deklaracije nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata. Ova dva naroda na 9. januar gledaju kao na početak rata u Bosni i Hercegovini, te početak etničkog čišćenja, ratnih zločina i genocida nad nesrpskim stanovništvom.

Osim Ustavnog suda BiH, mišljenje je o Danu Republike Srpske dala i Venecijanska komisija koja je ocenila da je “diskriminatorski, jer nije u skladu s univerzalnim vrednostima dijaloga, tolerancije i razumevanja”.

XS
SM
MD
LG