Dostupni linkovi

Kamp Lipa će biti spreman za povratak migranata 


Kamp za migrante Lipa pored Bihaća
Kamp za migrante Lipa pored Bihaća

"Ostalo je još da se pokopča struja, kako bi se otpočelo zagrijavanje šatora u migrantskom kampu Lipa", rekao je za Radio Slobodna Evropa (RSE), Mirsad Buzar, zamjenik direktora Službe za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine (BiH), koji se trenutno nalazi u kampu „Lipa“, udaljenom 30 kilometara od Bihaća na sjeverozapadu BiH.

On kaže kako su termogeni za zagrijavanje šatora stigli, te da se radi na njihovom uvezivanju i napajanju električnom energijom. Također u šatorima su postavljene čvrste podloge.

"Stvaraju se sve pretpostavke da se migranti polako počnu smještati u kamp Lipa, možda čak i večeras ako se završe poslovi oko snadbijevanja električnom energijom", kaže Buzar.

Kako je rekao Buzar pripadnici Oružanih snaga (OS) BiH danas završavaju svoj angažman u kampu „Lipa“, jer prema odluci Predsjedništva BiH, od 6.januara, njihov zadatak je bio da postave šatore i predaju ih pripadnicima civilne zaštite.

Naime, član Predsjedništva BiH Milorad Dodik na telefonskoj sjednici održanoj 06.januara nije želio da se izjasni o prijedlogu angažmana OS BiH na pružanju pomoći civilnim organima na području Grada Bihaća.

Prijedlog se odnosi na privremeno angažovanje inžinjerijskih jedinica OS BiH na sanaciji pristupnog puta u dužini od 4.000 matara širine četiri metra na području kampa „Lipa“.

Podsjećamo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić i predstavnici Unsko-sanskog kantona (USK) dogovorili su 3. januara da će stotine migranata koji borave u prihvatnom centru "Lipa" ostati na ovoj lokaciji dok se kamp adekvatno ne osposobi i postigne dogovor o ravnomjernoj raspodjeli tereta migrantske krize na sve dijelove države.

Predstavnici Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u BiH su se 23. decembra povukli iz "Lipe", pri čemu su prestali pružati pomoć u tom kampu.

XS
SM
MD
LG