Dostupni linkovi

Pozivi na Trumpov opoziv prije isteka mandata, Bijela kuća osudila nasilje


Upad Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa
Upad Trumpovih pristalica u zgradu Kongresa

Nekoliko demokrata u Kongresu pozvalo je u četvrtak na uklanjanje aktuelnog predsjednika Donalda Trumpa iz kancelarije, dan nakon što su njegove nasilne pristalice upale u zgradu Kongresa.

Sa još 13 dana preostalih na predsjedničkoj funkciji, predsjedavajuća Zastupničkog doma Nancy Pelosi kao i lider demokrata u Senatu Chick Schumer rekli su da bi potpredsjednik Mike Pence kao i vlada trebali pokrenuti proces 25. amandmana američkog Ustava i smijeniti ga sa vlasti prije no što mu istekne mandat.

Također je rečeno da bi trebali što prije pokrenuti proces uklanjanja kroz opoziv. Kako navodi Reuters, Pelosi je rekla da se demokrate zalažu za opoziv Trumpa.

“Jučer je predsjednik Sjedinjenih Država poticao na oružanu pobunu protiv Amerike”, rekla je Pelosi koja je dodala da Trump predstavlja stalnu opasnost za zemlju.

Članice Zastupničkog doma Ilhan Omar i Alexandria Ocasio-Cortez također su pozvale na Trumpov opoziv.

Članovi Trumpovog kabineta i saveznici republikanskog predsjednika razgovarali su o mogućnosti poziva na 25. amandman koji im omogućuje da uklone predsjednika koji nije u stanju izvršavati ovlasti i dužnosti svog ureda, rekao je izvor upoznat sa situacijom. Drugi je izvor rekao da je to, međutim, malo vjerojatno.

Kongres je službeno potvrdio izbornu pobjedu novoizabranog demokratskog predsjednika Joea Bidena rano u četvrtak, nekoliko sati nakon što su ih stotine izgrednika prisilili da se sakriju koji su nadvladali policiju i napali zgradu. Više od polovice republikanaca iz Doma i osam republikanskih senatora glasalo je za osporavanje rezultata izbora.

U međuvremenu, Trump se suočava sa ostavkom osoblja. Jedna dužnosnica u vladi, ministrica prometa Elaine Chao, koja je u braku sa liderom republikanske većine u Senatu Mitchom McConnellom, rekla je da će dati ostavku, pozivajući se na nasilje.

Ostali Trumpovi dužnosnici, uključujući izaslanika Micka Mulvaneya, bivšeg Trumpovog šefa kabineta, također su dali otkaz. Očekuje se da bi i drugi mogli dati ostavku, piše Reuters.

Biden je za napad optužio predsjednika.

"Pokrenuo je sveopći napad na institucije naše demokracije od samog početka. A jučer je bio samo vrhunac tog nemilosrdnog napada", rekao je Biden na konferenciji za novinare.

Biden: Dosta je više
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Desetine demokrata zatražili su uklanjanje Trumpa. Najmanje dvojica republikanaca, guverner Marylanda Larry Hogan i zastupnik Adam Kinzinger iz Illinoisa, također su rekli da bi trebao biti sklonjen iz kancelarije.

No nije jasno da li Kongres, koji je trenutno na pauzi, ima vremena da pokrene proces opoziva prije kraja Trumpovog mandata. pokrenuti postupak opoziva prije kraja Trumpovog mandata.

Nekoliko demokratskih članova Zastupničkog doma već je započelo s izradom članaka o opozivu zbog Trumpove uloge u poticanju bezakonja u srijedu.

Dom pod nadzorom Demokratske stranke opozvao je Trumpa u decembru 2019. nakon što je vršio pritisak na Ukrajinu da istraži Bidena, ali Senat predvođen republikanima izglasao je oslobađajuću presudu za zloupotrebu položaja i ometanje rada Kongresa u februaru 2020. godine.

Trump je u izjavi nakon potvrđivanja Bidenove pobjede obećao “miran prenos vlasti“, ali i dalje tvrdi, bez dokaza, da je kroz prevaru izgubio na izborima.

Glasnogovornica Bijele kuće Kayleigh McEnany, izjavila je u četvrtak da je cijela Bijela kuća osudila nasilje u Capitolu dan ranije i rekla da oni koji su prekršili zakon trebaju biti procesuirani.

"Osuđujemo to - predsjednik i ova administracija - najoštrije moguće", rekla je McEnany novinarima. “To je neprihvatljivo, a oni koji su prekršili zakon trebali bi biti procesuirani u punoj mjeri zakona."

"Oni koji rade u ovoj zgradi rade na osiguranju uredne tranzicije moći. Sada je vrijeme da se Amerika ujedini", rekla je.

XS
SM
MD
LG