Dostupni linkovi

Južna Afrika kupuje 1,5 miliona doza vakcina


Djevojčica sa zaštitnom maskom gleda kroz prozor autobusa, Južna Afrika, 24. avgusta 2020.
Djevojčica sa zaštitnom maskom gleda kroz prozor autobusa, Južna Afrika, 24. avgusta 2020.

Južna Afrika je saopštila da će uvesti 1,5 miliona doza vakcine AstraZeneca kako bi vakcinisala zdravstvene radnike.

To je prva najava te zemlje o kupovini vakcine COVID-19. Ona dolazi u trenutku kada je u srijedu zabilježen rekordan broj od 21.832 novozaraženih i 844 smrtna slučaja.

Ministar zdravlja kaže da će prvih milion doza biti isporučeno kasnije ovog mjeseca sa Instituta za serume Indije, a zatim 500.000 doza u februaru, prenosi Associated Press (AP).

Južna Afrika, sa 60 miliona stanovnika, prijavila je više od 1,1 miliona potvrđenih infekcija. To predstavlja više od 30 odsto svih slučajeva na kontinentu od 1,3 milijarde stanovnika.

Brzo širenje bolesti poslednjih nedelja podstaknuto je novom, verovatno zaraznijom varijantom virusa, tvrde medicinski stručnjaci.

U Južnoj Africi je zabilježeno 31.368 potvrđenih smrtnih slučajeva.

Iako je Afrika tokom cijele prošle godine bilježila znatno manje infekcija i smrti uzrokovanih korona virusom od ostatka svijeta, mnogi smatraju da je novi soj korona virusa, koji se brže širi, ozbiljnija prijetnja.

Posljednjih dana nova varijanta virusa dominira u Južnoafričkoj Republici, zbog čega je vlada ponovo uvela stroge mjere zabrane.

XS
SM
MD
LG