Dostupni linkovi

EU očekuje kredibilne i transparentne izbore na Kosovu


Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani
Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani

Evropska Unija (EU) je primila k znanju najavu da će se na Kosovu održati vanredni parlamentrani izbori, 14. februara ove godine.

“Evropska unija očekuje kredibilne, inkluzivne i transparentne izbore, sprovedene u skladu sa međunarodnim standardima, kako bi Kosovo moglo da napreduje”, saopštila je portaprolka Eu, Ana Pisonero.

Briselska portparolka je potvrdila da će EU nastaviti da se angažuje sa svima na Kosovu kako bi promovisala agendu evropskih integracija i neophodne reforme.

Vršilac dužnosti predsednika Kosova Vjosa Osmani je u sredu, 06 januara raspisala je vanredne parlamentarne izbore za 14. februar te je raspustila sedmi saziv Skupštine Kosova.

Raspisivanje vanrednih parlamentarnih izbora je usledilo odmah nakon što je Ustavni sud Kosova objavio u celosti odluku kojom je osporena legitimnost Vlade Kosova.

Prema ocenama Ustavnog suda, glas poslanika Etema Arifija iz Aškalijske partije je nevažeći jer je bio pravosnažno osuđen na godinu dana i tri meseci zatvora zbog malverzacija sa subvencijama kada je glasao za izbor vlade. Njegovim glasom, Arifi je obezbedio neophodnu većinu za izbor vlade Kosova.

XS
SM
MD
LG