Dostupni linkovi

Trump poručio da će 'doći do uredne tranzicije'


Jedan od nasilnika, pristalica Donalda Trampa, sjedi u kancelariji predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi
Jedan od nasilnika, pristalica Donalda Trampa, sjedi u kancelariji predsjedavajuće Predstavničkog doma Nensi Pelosi

Nakon formalne potvrde pobjede novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Džoa Bajdena (Joe Biden), predsjednik Donald Tramp (Trump) je rekao da odluka "predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji".

"Iako se u potpunosti ne slažem s ishodom izbora i činjenice me iznevjeravaju, ipak će doći do uredne tranzicije 20. januara", rekao je Tramp u izjavi.

"Oduvijek sam govorio da ćemo nastaviti našu borbu kako bismo osigurali da se broje samo legalni glasovi. Iako ovo predstavlja kraj najvećeg prvog mandata u predsjedničkoj historiji, to je samo početak naše borbe da Ameriku ponovo učinimo velikom", rekao je Tramp ponavljajući lažne tvrdnje o izborima koji su potaknuli nasilne Trampove pristalice da nasrnu na Kapitol.

Džo Bajden dobio je 306 elektorskih glasova u Kongresu. 270 je nužan minimum za preuzimanje predsjedničke dužnosti na inauguruaciji koja će po SAD Ustavu biti održana 20. januara.

Ovim je i zvanično potvrđeno da je Džo Bajden 46. predsjednik Sjedinjenih Američkih Država.

Nasilne pro-Trampove pristalice prethodno su upale u zgradu na Capitol Hill- u u pokušaju da ponište izborni rezultat, suspendujući sednicu Kongresa.

U nemirima je četvoro ljudi smrtno nastradalo.

XS
SM
MD
LG