Dostupni linkovi

U Dohi nastavljeni pregovori avganistanskih vlasti i talibana


Raseljene porodice u provinciji Badakšan

U Dohi su danas nastavljeni mirovni pregovori između avganistanskih vlasti i talibanskih pobunjenika, saopštile su dve strane dok u Avganistanu jača nasilje.

Pregovori, započeti 12. septembra 2020. u Kataru, do sada su dali malo rezultata, iako je sam dogovor o tačkama o kojima treba da se pregovora ocenjen kao korak napred.

Početkom decembra, pregovarači obe strane odlučili su da naprave pauzu nakon višemesečnih često frustrirajućih sastanaka koji su bili blokirani sporovima o osnovnom okviru diskusija i verskih tumačenja, podseća Frans pres.

Portparol talibana naveo je na Tviteru da je održan pripremni sastanak za drugu rundu pregovora i dodao da je nastavak predviđen u subotu.

Avganistanski pregovarači zalagaće se za trajni prekid vatre i zaštitu postojećih aranžmana upravljanja - koji su na snazi od svrgavanja Talibana 2001. godine u invaziji koju su predvodile SAD nakon terorističkih napada 11. septembra te godine.

Razgovore između avganistanske vlade i talibana od početka je remetio porast nasilja, ali u zemlji pogođenoj sukobom sve su učestalija ciljana ubistva visokih zvaničnika, aktivista i novinara.

Zamenik guvernera provincije Kabul, pet novinara i istaknuti izborni aktivista su među ubijenima od novembra.

Avganistanski zvaničnici optužuju talibane za ubistva, ali oni to negiraju, dok je suparnička ekstremistička "Islamska država" preuzela odgovornost za neka od njih.
Ahmad Zia Siraj, šef obaveštajne službe Avganistana, rekao je u parlamentu u ponedeljak da "verujemo da talibani planiraju da odugovlače razgovore do povlačenja američkih snaga iz Avganistana u maju".

"Ne vidimo da talibani imaju bilo kakvu nameru ili želju za mir," rekao je Siraj.

Prema ključnom sporazuu koji su potpisali taliban i SAD u februaru 2020. godine, zvanični Vašington se obavezao da povuče sve strane snage iz Avganistana do maja 2021. godine.

Američki specijalni izaslanik za Avganistan Zalmaj Halizad (Zalmay Khalilzad) zatražio je ubrzanje pregovora jer se Vašington zalaže za veći napredak u trenutku kada se završava predsednički mandat Donalda Trampa (Trump).

XS
SM
MD
LG