Dostupni linkovi

Kosovo obezbedilo pola miliona Fajzer vakcina


Želim da podelim sa građanima informaciju da smo obezbedili 500.000 vakcina protiv korona virusa, kompanije Fajzer (Pfizer), napisao je na svom Facebook profilu ministar zdravstva Kosova Armend Zemaj.

Naveo je da je potvrdu o obezbeđivanju vakcina dobio od predstavnika kompanije Fajzer tokom virtuelnog sastanka, održanog 5. januara.

“Kao što smo ranije najavili, Ministarstvo zdravstva je mesecima radilo na obezbeđivanju vakcina protiv COVID-19, kako bi smo ispunili obaveze koje imamo prema građanima i sačuvali njihovo zdravlje”, poručio je ministar.

Napomenuo je i da će, osim 500 hiljada Fajzerovih vakcina, Kosovo dobiti i besplatne vakcine iz programa COVAX za 20 odsto stanovništva. Reč je o programu Svetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO) koji ima cilj dopremanja vakcina siromašnijim zemljama.

“Vakcine će biti obezbeđene za sve stanovnike koji treba da budu obuhvaćeni vakcinacijom”, naveo je kosovski ministar zdravstva uz napomenu da će sve vakcine biti besplatne.

Prema podacima Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova od 5. januara, trenutno je aktivno 7.600 slučajeva korona virusa.

U poslednja 24 časa je testirano 1.282 uzoraka od kojih je 199 imalo pozitivan rezultat na korona virus, dok su četiri pacijenata preminula od posledica COVID-19.

Ukupan broj pozitivnih slučajeva od početka epidemije se povećao na 52.333, od čega je 1.355 osoba preminulo.

XS
SM
MD
LG