Dostupni linkovi

Republikanci kritikuju Trumpa zbog poziva izbornom zvaničniku, demokrate traže istragu


Otkrivanje telefonskog poziva koji je američki predsjednik Donald Trump uputio tokom vikenda (2-3. januar) u kojem je vršio pritisak na državnog sekretara savezne države Georgia da "pronađe" dovoljno glasova za poništavanje izbornih rezultata države izazvalo je oštriju reakciju republikanaca i pozive demokrata na istragu, javila je agencija Associated Press (AP).

Nekoliko republikanaca kritikovalo je Trumpa, rekavši da je poziv izvan demokratskih normi.

Senator Pat Toomey (republikanac iz Pensilvanije) rekao je 4. januara da poziv "predstavlja novu nisku tačku u cijeloj ovoj uzaludnoj i žalosnoj epizodi".

Audio snimak jednosatnog telefonskog razgovora Trumpa i državnog sekretara Georgije Brada Raffenspergera i generalnog savjetnika njegovog ureda od 2. januara procurila je u medije. Washington Post objavio je transkript poziva na svojoj web stranici 3. januara.

Raffensperger, takođe republikanac, rekao je da je vršen pritisak da prihvati poziv, za koji je rekao da smatra da nije primjeren.

"Prihvatili smo poziv i obavili razgovor. On je uglavnom govorio, mi smo najviše slušali", rekao je Raffensperger.

Tokom telefonskog poziva, Trump, koji je iznio nekoliko lažnih tvrdnji, uključujući neprecizne navode da je pobijedio u Georgiji, uprkos višestrukim prebrojavanjima koja su pokazala suprotno, i više puta je tvrdio da bi Raffensperger mogao promijeniti već certifikovane rezultate.

Trump je rekao Raffenspergeru da želi "pronaći 11.780 glasova" - jedan više od Bidenove margine pobjede u Georgiji - i uputio nejasne prijetnje da bi se Raffensperger mogao suočiti s "velikim rizikom" ako to ne učini.

Raffensperger je odbacio Trumpove tvrdnje o izbornoj prevari, rekavši predsjedniku da ne raspolaže tačnim podacima.

Raffensperger je 4. januara izrazio bojazan da Trampove neutemeljene tvrdnje ne samo da će potkopati demokratski proces, već bi mogle naštetiti republikancima na drugom krugu izbora senatora koji se održavaju 5. januara u njegovoj saveznoj državi.

Rekao je da kada se šire lažne informacije stvara nepovjerenje i "to nije dobra poruka sa kojom se izlazi pred svoju biračku bazu."

Demokrate kažu da je taj poziv gotovo sigurno prekršio zakon.

Dvoje člaova Kongresa, predstavnici Ted Lieu (demokrat-Kalifornija) i Kathleen Rice (demokrat-New York), zatražili su od direktora FBI-a Christophera Wraya da istraži poziv, rekavši da su izloženi dokazi o izbornoj pronevjeri Trumpa.

"Vjerujemo da je Donald Trump sudjelovao u traženju načina ili zavjeri radi počinjenja određenog broja izbornih prekršaja. Molimo vas da hitno pokrenete krivičnu istragu protiv predsjednika", rekli su u izjavi 4. januara.

Demokrate u Georgiji takođe su zatražili istragu je li Trump tim pozivom prekršio izborni zakon u Georgiji.

Biden nije direktno spomenuo snimak tokom skupa uoči drugog kruga izbora u Georgiji, ali je kritikovao Trumpove napore da poništi izborne rezultate.

"Političari ne mogu preuzimati ili uzimati vlast", rekao je Biden. "Moć daje američki narod i mi se toga ne možemo odreći."

XS
SM
MD
LG