Dostupni linkovi

Đukanović odbio da opozove sedam ambasadora


Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović odbio je da potpiše opoziv sedam ambasadora koje je predložila Vlada jer, kako je rekao, nije valjano obrazložena odluka za njihovo povlačenje, zbog čega je zatražio objašnjenje.

Nova Vlada Crne Gore premijera Zdravka Krivokapića predložila je sredinom decembra opoziv sedam ambasadora koje je imenovala bivša vlast Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića a, prema Zakonu o vanjskim poslovima, taj ukaz treba da potpiše upravo predsjednik države, Đukanović.

Ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, na čiju je inicijativu Vlada predložila opoziv, ranije je ocijenio da su u pitanju diplomate postavljane po političkom ključu.

Obrazlažući odluku da ne potpiše opoziv, Đukanović navodi da se kompletan materijal koji mu je dostavljen, u suštini, sastoji od jedne rečenice: „da se ambasador opozove sa dužnosti izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Crne Gore.“

„Samo su uredno pobrojana imena i države u kojima su akreditovani. Za ovakvu odluku svaki ozbiljan državni organ dao bi obrazloženje. Ono u ovom slučaju nedostaje“, navodi Đukanović, dodajući da se deficit informacija i obrazloženja povodom predloga Vlade o opozivu sedam ambasadora dodatno se pojačava nakon javnih ocjena koje su na ovu temu iznijeli najviši zvaničnici Vlade Crne Gore.

„Javnost se mogla upoznati sa ocjenama predsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova da se Vlada na opoziv ambasadora opredijelila zbog toga što su u kontinuitetu djelovali suprotno interesima Crne Gore. Takva ocjena zaslužuje objašnjenje. Najprije zbog ljudi o kojima je riječ i zbog zemalja prijema u kojima obavljaju dužnost ambasadora“, navodi Đukanović u obrazloženju.

Objašnjenje, smatra, zaslužuju i zbog predsjednika Crne Gore koji im je potpisao akreditivna pisma kojim ih preporučuje šefovima država prijema.

„Zato bi moje pristajanje da donesem ukaz na bazi predloga odluka Vlade i javnih obrazloženja koja su joj prethodila, značilo moje saglašavanje sa tim paušalnim, politikantskim i refanšističkim ocjenama“, poručuje Đukanović.

Ostaje otvoreno pitanje kako će se aktuelna situacija riješti s obzirom na to da Ustav i zakoni nijesu predvidjeli, a samim tim ni regulisali, situaciju u kojoj bi predsjednik eventualno odbio da povuče ambasadore.

Trenutno je polovina crnogorskih ambasadora postavljena po političkom principu iako prema Zakonu o vanjskim poslovima, lica koja nijesu karijerne diplomate, već političari ili javne ličnosti, mogu činiti najviše 30 posto šefova diplomatsko-konzularnih predstavništava.

Đukanovićevih trideset godina vlasti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:45:45 0:00
Direktan link

Vlada, izabrana 4. decembra, prva je koju posle tri decenije ne formira Demokratska partija socijalista Mila Đukanovća, koja je poražena na izborima 30. avgusta ove godine. Međutim, Đukanović je i dalje na mjestu predsjednika države čime je u Crnoj Gori uspostavljen sistem kohabitacije.

XS
SM
MD
LG