Dostupni linkovi

Decembarski zemljotres u Hrvatskoj uništio ili oštetio 8.928 objekata


Petrinja dan nakon razornog zemljotresa

Prijavljena je šteta na 8.928 objekata posle zemljotresa koji je prošlog utorka, 29. decembra, u Hrvatskoj najteže pogodio 19 jedinica lokalne samouprave Sisačko-moslavačke županije.

Teško su stradali Petrinja, Glina, Sisak i Lekenik, a velike materijalne štete su pretrpeli Donji Kukuruzari, Sunja, Hrvatska Kostajnica, Majur, Dvor Topusko, Gvozd i Martinska Ves, prenela je agencija HINA.

To je posle sednice koordinacije Županijskog štaba u Sisku, 3. januara izneo župan Ivo Žinić.

Petrinja - dan poslije zemljotresa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:12 0:00

Od 8.928 objekata u kojima je prijavljena šteta, procenjeno je oštećenje 2.688: 20 odsto je potpuno srušeno ili teško oštećeno, te se više ne mogu koristiti, za 24 odsto objekata biće nužna dodatna statička provera, a 54 odsto objekata se može koristiti uprkos oštećenjima.

Broj oštećenih objekata će sigurno biti i veći, jer prijave još stižu, rekao je Žinić.

U pogođenom području veliki broj volontera pomaže obnovu manje oštećenih objekata kako bi se što pre ponovo koristili.

Od oko 2.000 firmi u županiji, 825 ima veliku štetu, kao i 700 trgovina, neupotrebljivo je šest od 13 srednjih škola, Dom za starije u Sisku se koristi, dok su korisnici petrinjskog i glinskog doma preseljeni.

Sve zdravstvene službe rade, iako neke u kontejnerima.

U organizovanom smeštaju je ukupno 751 osoba bez krova nad glavom. Za smeštaj se koristi 200 kontejnera, a zahtevi su za 500 i očekuje se i više od toga.

Organizovana je priprema 6.000 obroka na nekoliko lokacija u Petrinji, Glini i Sisku.

Bez struje je još nekoliko naselja na petrinjskom području, a trebalo bi da je dobiju za dva dana. Uskoro će pijaću vodu dobiti i deo Petrinje koji je još nema, rekao je Žinić.

XS
SM
MD
LG