Dostupni linkovi

Dan žalosti u BiH 2. januara zbog tragedije u Posušju


Tokom Dana žalosti zastave BiH će biti spuštene na pola koplja (arhivska fotografija)

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na 41. izvanrednoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku o proglašenju 2. januara 2021. godine Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragične pogibije osmoro mladih iz Općine Posušje od posljedica gušenja plinom.

Ova odluka je jednoglasno usvojena. Zapadnohercegovački kanton je proglasio tri dana žalosti.

Ranije 1. januara Vlada Federacije BiH proglasila je 4. januara Danom žalosti u ovom entitetu.

Kako je policija objavila riječ je o učenicima srednje škole i studentima, odnosno o četiri djevojke i četiri mladića koji su imali između 18 i 20 godina.

Tragedija se dogodila tokom proslave Nove godine.

Policijski komesar Zapadnohercegovačkog kantona Milan Galić je za N1 rekao da je policija na terenu i da je još uvijek u toku uviđaj.

“Najvjerojatnije da se radi o gušenju, ali više informacija ćemo imati po okončanju očevidnih i ostalih radnji”, kazao je.

Općina Posušje je izrazila saučešće obiteljima nastradalih.

“Također, molimo sve vlasnike ugostiteljskih objekata da u znak poštovanja prema žrtvama, obustave rad”, objavljeno je na Facebook stranici Općine Posušje.

Povodom tragedije koja se dogodila u Posušju, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je u ime Vlade Federacije i u svoje ime uputio telegram saučešća porodicama nastradalih.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković takođe je izrazio saučešće porodicama nastradalih.

Saučešće su uputili i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, kao i mnogi drugi zvaničnici državne i entitetske vlasti.

XS
SM
MD
LG