Dostupni linkovi

Američki ratni brodovi prošli kroz Tajvanski moreuz drugi put ovog meseca


Američki nosač aviona Nimitz u Južno Kineskom moru, ilustracija

Dva američka ratna broda prošla su kroz Tajvanski moreuz u četvetak, saopštila je Mornarica SAD, prenosi Glas Amerike (VOA).To je druga takva misija ovog meseca, dve nedelje nakon što je grupa kineskog nosača aviona prošla kroz isti plovni put.

Kina, koja tvrdi da je Tajvan njena teritorija, nezadovoljna je zbog pojačane američke podrške ostrvu, uključujući prodaju oružja i plovidbu ratnim brodovima kroz Tajvanski tesnac, što dodatno zaoštrava odnose Pekinga i Vašingtona.

Američka mornarica saopštila je da su razarači naoružani vođenim raketama ;"izveli rutinski tranzit kroz Tajvanski moreuz 31. decembra, u skladu sa međunarodnim pravom".

"Tranzit brodova kroz Tajvanski moreuz pokazuje američku posvećenost slobodnom i otvorenom Indo-Pacifiku. Vojska SAD nastaviće da leti, plovi i operiše tamo gde to dozvoljava međunarodno pravo".

Ovo je 13. prolazak brodova američke mornarice kroz ovaj moreuz.

Tajvansko Ministarstvo odbrane saopštilo je da su brodovi plovili u smeru severa kroz tesnac, što je nazvalo ;"običnom misijom".

Tajvanske oružane snage nadgledale su plovidbu i situacija je "normalna", dodaje se.

Kinesko ministarstvo odbrane nije odmah reagovalo.

Kineska vojska saopštila je da je 19. decembra pratila poslednji američki ratni brod koji je prošao kroz Tajvanski tesnac i otkazala misiju.

Dan nakon tog putovanja, tajvanska mornarica i vazduhoplovstvo raspoređeni su dok je grupa predvođena najnovijim kineskim nosačem aviona Šandongom prošla kroz Tajvanski moreuz.

Kina je saopštila da je grupa na putu ka rutinskim vežbama u spornom Južnom kineskom moru.

XS
SM
MD
LG