Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH: Rezultati u 2020. slični onim iz prethodnih godina


Glavna tužiteljica Tužiteljstva Bosne i Hercegovine (BiH) Gordana Tadić u četvrtak, 31. decembra, ocijenila je kako je Tužilaštvo ove godine postiglo slične rezultate u omjeru sličnom kao i prethodnih godina.

Rezultati su postignuti zahvaljujući „izuzetnim naporima tužilaca, stručnog osoblja i svih uposlenika Tužilaštva BiH, radeći zajedno sa partnerskim policijskim i sigurnosnim agencijama u BiH, zemljama regiona, Evropske unije i svijeta,“ saopšteno je iz Tužilaštva.

Na sastanku koji je Tadić održala sa tužiocima posebnih odjela za ratne zločine, organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju i odjela za rad po ostalim predmetima navedeno je da će detaljni rezultati biti naknadno u Izvještaju o radu Tužilaštva BiH za 2020. godinu.

Posebni odjel za ratne zločine dostigao je brojku od 900 optuženih osoba za ratne zločine i teška kršenja međunarodnog humanitarnog prava, od osnivanja i početka rada ovog odjela, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Posebni odjel za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju zabilježio je značajne rezultate u procesuiranju koruptivnih krivičnih djela, borbi protiv terorizma, procesuiranju krivičnih djela povezanih sa ilegalnim migracijama, oblasti privrednog i finansijskog kriminala.

U okviru Odjela III realizovane su aktivnosti u procesuiranju krivičnih djela iz oblasti izbornih procesa, kao i drugih krivičnih djela čije procesuiranje je vrlo značajno za ispunjavanje evropskih standarda zaštite ljudskih prava, te rada u oblasti u međunarodne pravne pomoći​.

U novembarskom izvještaju Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE) ukazano je na „krizu etike pravoduđa BiH i neuspjeh da se osigura odgovornost za korupciju.

Francesko de Sanctis, međunarodni savjetnik Misije OSCE u BiH naveo je kako je 2019. godinu obilježio negativan trend, koji se oslikava u drmatičnom padu novih optužnica u predmetima korpcije visokog i srednjeg nivoa.

XS
SM
MD
LG