Dostupni linkovi

Novinari RSE optužuju čelnika Agencije za nadzor za 'oduzimanje nezavisnosti'


U pismu se takođe optužuje generalni direktor američke Agencije za globalne medije (USAGM) Majkl Pek za "pokušaj da u poslednji čas osigura zadržavanje RSE pod uticajem jedne američke političke partije".

Urednici Radija Slobodna Evropa (RSE), koji su na čelu 23 jezička servisa, uputili su protestno pismo šefu agencije za nadzor rada ove medijske kuće, optužujući ga za "do sada neviđeno odstupanje" od nepristrasne pozicije ove medijske kuće.

Takođe, i za "oduzimanje i uništavanje nezavisnosti" ove medijske organizacije koja, kako se navodi, "vam je poverena da je štitite".

Pismo je upućeno direktoru američke Agencije za globalne medije (USAGM) Majklu Peku (Michael Pack), koga je nominovao predsednik Donald Tramp (Trump) a njegov izbor potvrdio u junu 2020. Senat pod kontrolom republikanaca.

Optužuju ga za "pokušaj da u poslednji čas osigura zadržavanje RSE pod uticajem jedne američke političke partije," uoči inauguracije izabranog demokratskog predsednika Džoa Bajdena (Joe Biden) u januaru.

Pismo od 30. decembra, koje su potpisali sedmočlani urednički odbor RSE i velika većina direktora jezičkih servisa koji emituju program za 23 zemlje, takođe je poslato rukovodstvu Senata i Predstavničkog doma, kongresmenima iz obe stranke i šefu Bajdenovog tranzicijskog tima za USAGM.

U komentaru za CNBC, Pek je rekao da je pismo "puno netačnosti“.

"Nije bilo pokušaja da se ‘ugrozi sloboda [RSE] od političkog uticaja’. Naprotiv, svi potezi koje sam preduzeo proizilaze iz mandata koji mi je poverio Kongres i posvećenosti ispunjavanju misije USAGM-a," naveo je Pek.

Proteklih nedelja, Bajden i njegov tranzicioni tim - predvođen Ričardom (Richard) Stengelom - rekli su da će temeljno preispitati Pekove poteze nagoveštavajući da bi mogli da ga smene, ali je nejasno da li se osoblje ili drugi potezi mogu lako promeniti.

Američki federalni sudija presudio je u novembru da je Pek nepropisno postupio kada je reč o uređivačkoj politici i novinarskim kadrovima u međunarodnim emiterima koje njegova agencija nadzire, naloživši mu da prestane da se meša u te oblasti.

Poslednje nezadovoljstvo izazvalo je Pekovo postavljanje bivšeg novinara Glasa Amerike (VOA) Teda Lipiena za predsednika RSE, uz niz ostalih imenovanja u rukovodstvu VOA i drugim medijskim organizacijama pod kontrolom USAGM-a.

U pismu od 30. decembra novinari Radija Slobodna Evropa kritikuju Pekovu reviziju sporazuma sa ovom medijskom kućom kojom se "ukida" njena finansijska autonomija i "cementira pozicija lica koja ste imenovali u RSE i njegov odbor direktora na period od dve godine".

U pismu se tvrdi da je takav potez "u suprotnosti sa postupkom imenovanja koji je predviđen zakonom i našim podzakonskim aktima".

"Upravo je takva vrsta manevra političke moći kojem RSE redovno svedoči u zemljama poput Rusije, Mađarske, Belorusije i Tadžikistana," ističu njegovi urednici.

Dalje se navode zastrašivanja kojima su prema novom zakonu o "stranim agentima" u Rusiji izloženi zaposleni u Radiju Slobodna Evropa, kao i zatvaranje i proganjanje dela novinara od hiljadu koliko ih ova medijska kuća ima te 21 dopisnički biro, uključujući smrt pet njih ove godine.

Pek je započeo mandat pre šest meseci smenom nekoliko čelnika medijskih kuća i članova odbora USAGM-a, uključujući predsednika RSE Džejmija Flaja (Jamie Fly). Nakon toga je odbio da svedoči pred odborom Predstavničkog doma Kongresa SAD koji je razmatrao ove odluke.

Pek nije skrivao želju za dubokim promenama u agenciji, a bitka za potvrđivanje njegovog izbora u Senatu vremenski se poklopila sa serijom javnih napada na VOA i zahtevima za imenovanjem novog rukovodstva u ovoj medijskoj kući.


Demokrate i pojedini republikanci optužili su Peka da nastoji da pretvori američke međunarodne emitere u pro-Trampove medije.

Novinarske organizacije pod nadzorom USAGM obavezne su prema zakonu da izveštavaju objektivno i izbalansirano.

U pismu urednika Radija Slobodna Evropa Pek je optužen da "ne samo da nije ispunio svoju obavezu da brine o RSE", već i da je "preduzeo sračunate korake da napadne i oslabi ovu organizaciju".

"U ovom kritičnom trenutku naše istorije tražimo da iskoristite preostale dane svog mandata u cilju podrške neometanom, profesionalnom i transparentnom prenosu vlasti na novu administraciju USAGM-a koja stupa na dužnost," navodi se u pismu urednika Radija Slobodna Evropa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG