Dostupni linkovi

Optužnica zbog ratnih zločina u Zvorniku


Zvornik, ilustrativna fotografija
Zvornik, ilustrativna fotografija

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv šest lica koja se terete za učešće u širokom i sistematskom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline u istočnoj Bosni.

Optuženi su Šemsudin Muminović, Mujo Muratović, Rasim Omerović, Asim Alić, Fadil Mujić i Ismet Memić, saopšteno je iz Tužilaštva.

Optužene su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili 16. decembra.

Oni su optuženi da su u periodu od 8. oktobra 1992. do 6. jula 1994. godine učestvovali u širokom i sistematičnom napadu na civilno stanovništvo srpske nacionalnosti na području Zvornika i okoline, tokom kojeg su počinjena ubistva 10 civila i zarobljavanje, mučenje i ubistvo tri ratna zarobljenika pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), namjerna nanošenja snažnog fizičkog ili psihičkog bola prema trojici ratnih zarobljenika, te povrede fizičkog integriteta ili zdravlja civilnim žrtvama srpske nacionalnosti.

Terete se da su znali za zločin koji su počinili njima podređeni vojnici, propustili preduzeti nužne i razumne mjere da spriječe ubistva i nečovječna postupanja da bi počinioci bili otkriveni, procesuirani i kažnjeni za ratni zločin, a Ismet Memić optužen je da je lično učestvovao u mučenjima i nečovječnim postupanjima prema ratnim zarobljenicima.

Prema navodima Tužilaštva BiH, Šemsudin Muminović optužen je da je kao komandant 206. brigade tadašnje Armije Republike BiH (ARBIH) počinio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika.

Mujo Muratović, kao komandir Šetićke čete, da je počinio krivično djelo ratni zločin.

Asim Alić, kao načelnik Službe javne bezbjednosti (SJB) Sapna, Fadil Mujić, komandir Policijske stanice Sapna i Ismet Memić terete se da su počinili krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika.

Navode optužnice Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 182 svjedoka i prilaganjem oko 550 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG