Dostupni linkovi

Džonson potpisao trgovinski sporazum sa EU


Britanski premijer nakon potpisivanja trgovinskog sporazuma sa Evropskom unijom

Britanski premijer Boris Džonson (Johnson) potpisao je u sredu, 30. decembra, u Londonu trgovinski sporazum zaključen sa Evropskom unijom (EU) o trgovinskim odnosima od 1. januara 2021. godine.

Džonson, koji je potpisao sporazum pred kamerama, izjavio je da dokument predstavlja "početak divnog odnosa Velike Britanije i njenih prijatelja i partnera EU".

Sporazum su pre Džonsona u Briselu isti dan potpisali predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel (Charles Michel) i predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen (Von der Leyen). Dokument je potom avionom poslat u London Džonsonu na potpisivanje.

U međuvremenu je donji dom britanskog parlamenta, Predstavnički dom, odobrio trgovinski sporazum. O njemu tokom dana treba da raspravlja i gornji dom Parlamenta, Dom lordova, i ukoliko ga usvoji, sporazum još treba da odobri kraljica Elizabeta Druga da bi stupio na snagu 31. decembra u 23 sata po lokalnom vremenu.

EU će sporazum do 31. decembra objaviti u Službenom glasniku kako bi mogao da stupi na snagu 1. januara. Njegova primena će biti privremena, dok ga Evropski parlament ne ratifikuje.

Velika Britanija i EU postigle su trgovinski sporazum (24. decembar) samo sedam dana pre kraja tranzicijskog perioda Brexita i više od četiri godine nakon što su Britanci izglasali izlazak iz EU.

Von der Lajen je nakon postignutog sporazuma izjavila: "Napokon smo pronašli sporazum. Bio je to dug i naporan put."

Britanski premijer Boris Džonson je tada rekao da je Velika Britanija "uspjela postići najveći trgovinski sporazum do sada".

Velika Britanija treba da napusti 31. decembra jedinstveno evropsko tržište i carinsku uniju, nakon što je formalno istupila iz EU 31. januara, ali je u prelaznom periodu poštovala zajednička pravila o trgovini i putovanju.

XS
SM
MD
LG