Dostupni linkovi

Podignuta optužnica za zločine nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti u Foči, 1992.godine


Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava. ( Foto: Foča)
Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava. ( Foto: Foča)

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine (BiH) podiglo je optužnicu protiv Spomenka Novovića i Borislava Pjana koji se terete za zločine protiv čovječnosti na području Foče, na istoku BiH.

Optuženi se terete za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke nacionalnosti na području Foče, 1992. godine.

U optužnici se navodi da su Novović i Pjano za vrijeme rata i oružanog sukoba u BiH(1992.-1995.), u okviru širokog i sistematičnog napada Vojske Republike Srpske, policije i paravojnih jedinica, vršili progon civilnog stanovništva na nacionalnoj i vjerskoj osnovi i postupali protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata.

“Optuženi Novović, tereti se da je lično, upotrebom hladnog oružja, ubio pet civila bošnjačke nacionalnosti, starije životne dobi, rođenih oko 1932. godine i starijih, nakon čega je kuću sa leševima ubijenih civila zapalio, kao i da je učestvovao, nakon toga, u ubistvu jednog civila starije životne dobi, te nečovječnom postupanju prema dvije starije osobe bošnjačke nacionalnosti. Zločini su počinjeni u mjestima Dragočava, Pošajatovići i Šube, u općini Foča, u ljeto 1992. godine. Optuženi Pjano tereti se da je u mjestu Potpeće u ljeto 1992. godine, učestvovao u zarobljavanju i nezakonitom zatočenju skupine od 17 osoba bošnjačke nacionalnosti, nakon čega je 11 osoba izvedeno iz kuće, a optuženi Pjano, zajedno sa drugim osobama, pucajući iz vatrenog oružja, učestvovao u ubistvu šest osoba bošnjačke nacionalnosti koji su ostali u kući, nakon čega su počinioci zločina u kuću ubacili bombu, a zatim kuću zapalili, zajedno sa leševima ubijenih civila”, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Navode optužnice, kako se dodaje, Tužilaštvo BiH će dokazivati pozivanjem 54 svjedoka i prilaganjem više od 300 materijalnih dokaza.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

Tokom rata u BiH, u Foči je ubijeno oko 3.000 Bošnjaka, a još se traga za 627 žrtava.

XS
SM
MD
LG